Uluslararası bir kuruluş olan D-8'in neden kurulduğu merak ediliyor. Bunun yanı sıra hangi ülkelerin üye olduğu da araştırılan konular arasında yer alıyor. Biz de bu haberimizde D-8'in ne olduğundan ve üye ülkelerinden bahsettik.
İngilizce açılımı "Developing Eight" olan D-8 8 üye ülkeden oluşan uluslararası bir kuruluş olarak bilinmektedir. Gelişmekte olan 8 ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahsedilen 8 ülke ise Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dır. D-8'i kurma fikri ilk olarak Necmettin Erbakan'dan çıkmıştır. Bu kuruluşta üye olan ülkeler aynı zamanda İslam Birliği Örgütü'ne de üyelerdir. Bu kuruluşun üye ülkeleri kaynaklarından, nüfuslarından ve potansiyel pazarlarından ötürü bölgelerinde önemli konumdadırlar.
Erbakan bu örgütü kurarken "İslam Birliği" hedefini gözetmiştir. Soğuk Savaş zamanından sonra dünyada yeni bir düzenin kurulması ve Müslüman ülkelerin kurulacak yeni düzende önemli bir rol oynaması gerektiği düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. D-8 ülkelerinin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. D-8'lerin bayrağında altı tane yıldız bulunmaktadır. Bu yıldızlar altı temel ilkeyi ifade eder.
- Savaş değil, barış
- Çatışma değil, diyalog
- Çifte standart değil, adalet
- Üstünlük değil, eşitlik
- Sömürü değil, iş birliği
- Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi
D-8, 22 Ekim 1996 senesinde “Kalkınmada İşbirliği Konferansı”nın ardından yapılan hazırlık ve toplantılardan sonra 15 Haziran 1997 senesinde İstanbul'da gerçekleşen Devlet ve Hükümet başkanları zirvesinde kurulması ilan edilmiştir.
Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya.
Bu örgütün en gelişmiş ekonomi ülkesi ise Türkiye'dir. D-8 zirve toplantıları yapılmaya başlandığından beri ülkelerdeki ihracat ve ithalat artış göstermiştir.