Domates; kanser, kemiklerde erime, böbrekte taş, diyabet, obezlik ve kalp krizi gibi pek çok hastalığı engelleyen vitamin, mineral ve antioksidan zengini bir besindir. Peki, domates evde nasıl saklanır? İşte detaylar...
Domatesi saklama yöntemleri
- Henüz olgunlaşmayan domatesleri sapları aşağıya bakacak şekilde kağıt bir torbaya yerleştirin ya da karton kutuya tek bir kat şeklinde dizin. Domatesleriniz kırmızı olana dek kuru, serin ve rutubetsiz bir alanda beklemeye alın.
- Tam olgunluğa erişmiş domatesler oda sıcaklığında ve güneş almayan yerde saklanmalı. Domateslerinizi tek kat yan yana, sapları yukarı bakacak biçimde birbirlerine temas ettirmeden tepsiye dizerek birkaç gün içinde tüketin.
- Aşırı olgunlaşmış, yumuşacık ve kırmızı domatesleri saklayabileceğiniz en iyi yer buzdolabınızdır. Dolabın soğuk yapısı domateslerin olgunlaşmasını durdurarak ömrünün birkaç gün daha uzamasına neden olur.
- Dolapta duran domateslerinizi tüketmeden evvel dolaptan çıkartarak oda sıcaklığında bir süre dinlendirin. Bu sayede dolaptan kaynaklı tat kaybı ortadan kalkacaktır.
Evde domates salçası yapımı
Evinizde çürüyecek domatesleri alarak çürüklerini ayırarak salata yapıyor gibi kesin. Kestiğiniz domatesleri kaynatarak robotton geçirin ve sıcak haliyle kavanozlara koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatarak ters çevirdikten sonra kuru ve serin ortamda saklayın. Kullanmak için açtığınızda üstüne birkaç damla sıvı yağı damlatarak salça olarak kullanın.
Dondurucuda domates saklama yöntemi
Domatesin dondurucuda saklanmasının iki ayrı yolu vardır. Bunlardan ilki; yıkanmış ve kabuğu soyulmuş domatesleri kuşbaşı doğramak, diğeri ise kesilen domatesleri robotton geçirerek püre haline getirmektir. 2 yöntemde de domateslerinizi tek kullanımlık ayarlayarak buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını sıkı şekilde bağlayın. Bu yöntemle domates saklamanın süresi bir yıldır.
Kurutulmuş domates saklama yöntemi
Kurutulan domatesler kuru, serin ve rutubet olmayan ortamlarda, bez torba içinde saklanmalı. Bir başka yöntem ise, domatesi kavanoza dizerek kurutulmuş defne yağı, taneli karabiber ve kişniş koyup üstüne kapatacak kadar zeytinyağı dökerek saklamaktır.