Çürük Diş Problemini Yok Etmenin Yolları

Diş çürükleri en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da tetiklemektedir. Diş çürüğünün meydana getirdiği bakteriler kalbe ve böbreğe yerleşerek çeşitli enfeksiyonlara yol açabiliyor.

05.08.2020-11:01 - (Son Güncelleme: 05.08.2020-10:59) Çürük Diş Problemini Yok Etmenin Yolları

Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde 'Çok sebebe bağlı bir hastalık' olduğu belirlenmiştir. Diş çürüğünün başlıca 3 sebebi vardır. Bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar ve bünyesel etkenlerdir. Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük oluşumunu sağlar.

ÇÜRÜK DİŞ KALP SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Uzmanlar, çürük dişin kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Diş sağlığı genel anlamda herkes için önemli olmakla beraber özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak rahatsızlığı olan erişkinlerde çok daha büyük önem kazanmaktadır.

ENFEKSİYONA SEBEP OLUYOR

Çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında oluşacak bakteriyemi, endokardit adı verilen kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna sebep olabilmektedir.

DİŞ FIRÇALAMA

Diş sağlığına dikkat edilmediği takdirde oluşan çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında bazen de sadece diş fırçalama sırasındaki oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenlerin kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna neden olabiliyor.

DİŞ ÇÜRÜKLERİ KANSERE BİLE NEDEN OLABİLİR

Zamanla geçer diye düşünüp önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıkları ya da küçük bir çürük, fokal enfeksiyon risklerine, kalp-damar hastalıklarına, mide hastalıklarına, karaciğer ve böbrek sorunlarına, hatta kansere bile sebep olabilir. Erken teşhis tüm hastalıklarda olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da oldukça önemlidir.

DİŞ ÇÜRÜKLERİ İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kuzey İrlanda'da yapılan araştırmada, her zaman kullanılan Aspirin hapının hafif dozda bile alındığında dişlerin yenilenmesini ve çürüklerin tedavi edilmesini sağladığı ortaya çıktı. Diş sinirinin iltihaplanması ve diş ağrısına neden olan çürükler genelde dolgu teknolojisi ile tedavi ediliyor. Fakat bu dolguların zamanla değiştirilmesi gerekiyor.

Profesör Ikhlas El Karim, yaptığı araştırmayla dolguya olan gereksinimi ortadan kaldıracak bir bulgu elde etti. Araştırmaya göre aspirin diş kök hücrelerinin işlevini arttırıyor ve hasarlı dişlerin kendisini yenilemesine katkı sağlıyor.

Ancak her ilacın bir yan etkisi bulunduğu için evde kesinlikle kontrolsüz bir şekilde içilmemesi gerekir. Evinizde uygulayacağınız bu yöntemlerle dişlerinizi kısa sürede beyazlatmaya yardımcı olur.

MUZ KABUĞU

Muz kabuğunun iç kısmı potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Bu mineraller diş minesi tarafından emilir ve beyazlatıcı etki sağlar. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğunun içini dişlerinize sürün ve 2 dakika bekleyin. Daha sonra iyice durulayın.

AKTİF KARBON

Son zamanların çılgınlarından biri de aktif karbon ile diş beyazlatma furyası. New Jersey'li diş hekimi Joseph Banker, aktif karbonun diş beyazlatmada oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Az miktarda aktif karbon ve suyu karıştırıp dişleri fırçalarsanız beyazlatma etkisini göreceğinizi iddia ediyor. Tabii ki ağzınızı karbon tamamen gidene kadar durulamak ve asla yutmamak gerekir.

ÇİLEK

Çilek, malik asit içerir. Bu asit, kahve, şarap ve çay lekelerine karşı muhteşem bir etkiye sahiptir. 2 çileği ezin ve karbonat ile karıştırıp 5-7 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın. Fakat çileği her gün kullanılmaması öneriliyor.

OKSİJENLİ SU VE KARBONAT

Oksijenli su ve karbonat evde diş beyazlatma yöntemlerinin en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Macun kıvamına gelene kadar her iki maddeden de karıştırın ve diş fırçanız ile her zamanki gibi dişlerinizi fırçalayın. Ancak bu karışımı 3-5 gün kullandıktan sonra tekrar kullanmak için 6 ay kadar beklemelisiniz. Aşındırıcı madde olan bu iki malzeme dişlerinize zarar verebilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal