Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat açacağı Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in resmi açılışı bugün gerçekleşiyor. Dev yatırımın yapıldığı gurur projesi Mardin ve Şırnak il sınırları içerisinde, 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Türkiye dev projelerden birine daha kavuşuyor. Mardin ve Şırnak sınırları içerisinde Dicle Nehri üzerinde Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 km doğusunda yer alan Ilısu Barajı bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle açılıyor
Türkiye'nin dev yatırımı ‘Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in resmi açılışı için tarihi gün geldi.
Mardin ve Şırnak sınırları içerisinde Dicle Nehri üzerinde Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 km doğusunda yer alan Türkiye'nin gurur projesi bugün Başkan Erdoğan'ın katılacağı törenle açılıyor.
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde dolgu hacmi, kret uzunluğu ve beton yüzeyi bakımından dünyada birinci olan baraj, Gövde hacmi bakımdan ülkede Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, göl hacmi bakımından Atatürk ve Keban barajlarından sonra üçüncü, ürettiği enerji bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra dördüncü ve Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olma özelliği taşıyor.
19 Temmuz 2019'da tamamlanan baraj, su tutmaya başladı.
Başkan Erdoğan, Ilısu Barajı'nın açılışının ardından Batman'da toplu açılış törenine katılacak.
Erdoğan, burada 3 hastane, Şehit Şenay Aybüke Yalçın İl Halk Kütüphanesi, Hasankeyf-2 Köprüsü ve bir dizi projenin açılışını da yapacak.
Baraj ile 1200 megavat kurulu gücü ve yılda üreteceği 4,12 milyar kilovatsaat enerji ile ülke ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar lira katkı sunulması hedefleniyor.
Üretilen enerji enterkonnekte sisteme iletilerek ülkenin tamamında kullanılıyor. Bu amaçla şalt sahası inşa edildi.
Projenin maliyeti, baraj, kamulaştırma, köy yolları rölekasyonları, kültürel faaliyetler, anıt eserlerin taşınması ve korunması, tarihi Hasankeyf ilçesinin güçlendirilmesi ve yeniden yerleşim işleriyle yaklaşık 20 milyar lira.
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in enerji projesinin yanında kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak bir yapısal dönüşüm projesi olma özelliği bulunuyor.
İnşaat çalışmalarının yanında çevre, yeniden yerleşim ve kültürel miras konularında pek çok proje de hayata geçirildi. Özellikle Hasankeyf ilçesinde Bilim Komisyonu ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayıyla tarihi eserler başarıyla taşındı, koruma altına alındı ve yeni yerlerine sağlamlaştırılarak yerleştirildi. Böylece eserlerin gelecek nesillere ulaştırılması sağlanmış oldu.
Tabii kaynak ve zenginlikleri koruma, geliştirme ve gelecek nesillere daha modern bir miras bırakma amacıyla hizmete sunulan projede, baraja ulaşım yolu olarak yapılan 52 kilometrelik yol, başta Dargeçit ve Güçlükonak ilçeleri olmak üzere yöre halkına konforlu bir ulaşım imkanı sundu ve bu bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayarak refah seviyesini yükseltti.
Bunun yanında baraj mansabında yapılan 250 metre uzunluğundaki köprü ile Mardin'in, Şırnak ve Siirt'e ulaşımları çok daha kısa yoldan sağlandı.