Rusya ve Ukrayna savaşının başladığı günden bu güne kadar geçen sürede barış için çok yönlü diplomasi çalışmalar yürüten Türkiye, Rusya ve Ukrayna savaşından kaynaklanan küresel gıda tedariki sorununu çözmek için kolları sıvadı. Türkiye, Ukrayna limanında mahsur kalan tahıl stoklarının güvenli bir şekilde küresel pazarlara ulaştırmayı hedefliyor. Güvenli bir şekilde hedefi gerçekleştirmek amacıyla mekanizma oluşturmak için bir süredir diplomasi trafiği yürütüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da dünden bu yana tahıl konusuyla ilgili 3 kritik görüşme gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, dün ilk olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmede, küresel gıda krizinin önüne geçme amacıyla etken olacak Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için müşterek çabalara devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, muhataplarına barış müzakerelerinin canlandırılması ve savaşın diplomasiyle sonuçlandırılması yönündeki telkinlerini sürdürdüğünün altı çizildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ayrı ayrı telefonda görüşme gerçekleştirdi. Ukrayna’daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiği konusunda Birleşmiş Milletler’le birlikte müşterek gayret içerisinde olduklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın güvenli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı konuyla ilişkin açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gerçekleşen görüşmede, savunma sanayisinde iş birliği başta olmak üzere, Türkiye - İngiltere ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular gündeme maddeleriydi.
Rusya, 24 Şubat tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu askeri müdahalenin üzerinden 4 ay geçti. Halen devam eden savaş bir tahıl krizine yol açtı. Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin, açıklamalarında Türkiye-Ukrayna-Rusya arasında kırmızı hat kurulduğu duyurmuştu. Bahsi geçen konuyu daha yakından ele almak ve sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından general düzeyinde bir personelin görev yapacağı bildirilmişti.
Gıda yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından çıkamamasından dolayı, dünya genelinde hububat krizi yaşanmaya başlamıştı. Limanın etrafına döşenen mayınlar ve çatışmalar, sorunun çözümünü git gide zorlaştırmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüme ilişkin diplomatik çalışmaları sürdürmeye devam ederken, Milli Savunma Bakanlığı da hız kesmeden harekete geçti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları arasında olan telefon görüşmelerinin sonuncusu geçen hafta yapılmıştır. Akar, önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile sonrasında Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşme gerçekleştirmişti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar muhataplarına karşı, insani durum daha da kötüleşmeden bir an önce ateşkesin sağlanmasına verilen önemi belirtmişti.
Ayrıca görüşmelerin diğer gündem maddesini de Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesi oluşturmaktadır. Bahsi geçen durumun farklı coğrafyalardaki ülkelere olumsuz etkisi ifade edilirken, sorunun çözümüne ilişkin yeni bir adım daha atılmıştı.
Akar'ın öncülüğünde gerçekleşecek olan ve konuyu daha yakından ele almak ve sonuca ulaştırmak üzere savunma bakanlıklarından birer personelin görev yapacağı "kırmızı hat" oluşturulmuştu.