Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ilişkiler yoğunlaştı: En fazla ihracat komşu ülkeye yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Nisan ayında Irak’a yaptığı ziyaret sonrasında ihracat anlamında yeni bir dönem başladı. Türkiye, yılın ilk 5 ayında en çok Irak’a ihracat gerçekleştirdi.

21.06.2024-13:01 - (Son Güncelleme: 21.06.2024-14:24) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ilişkiler yoğunlaştı: En fazla ihracat komşu ülkeye yapıldı

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler, son dönemde diplomasiden ekonomiye, ticaretten ihracata kadar çeşitli alanlarda önemli ilerlemeler kaydediyor.

İki ülke arasında ilişkiler gelişti

AA’da yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nisan ayındaki Irak ziyareti, bu alandaki en son ve belirgin adımı temsil ediyor. Ziyaret sırasında, iki ülke arasında ticaret odaları arasında imzalanan anlaşmalar, özellikle "Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı" gibi belgelerle iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin ileriye taşınması hedefleniyor.

Bu kapsamda, ticaret, turizm, eğitim, Sağlık, güvenlik, bilim ve teknoloji, yatırım, gençlik ve spor gibi çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalarla birlikte, Türkiye'nin Irak'ın kalkınma hedeflerine önemli katkılarda bulunduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle ilişkiler yoğunlaştı: En fazla ihracat komşu ülkeye yapıldı

Türkiye en çok Irak’a ihracat yaptı

Ayrıca Türkiye'nin ocak-mayıs dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 106,9 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 931,6 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekiyor.

İstanbul merkezli şirketlerin, Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin gibi şehirlerimizden gerçekleştirdiği yüksek ihracat rakamları, Türkiye-Irak arasındaki ticaretin ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal