Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Söz Ettiği Yeşil Kalkınma Devrimi Nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamalarda Yeşil Kalkınma Devrimi'nden bahsetti. Peki, Yeşil Kalkınma Devrimi nedir?

12.10.2021-10:29 - (Son Güncelleme: 12.10.2021-11:57) Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Söz Ettiği Yeşil Kalkınma Devrimi Nedir?

11 Ekim 2021 kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinede konuşulan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında Çevre ve Şehircilik bakanlığının isminin değiştiğini, artık adının Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduğunu bildirdi. Paris İklim Anlaşmasının imzalayarak iklim değişikliğine önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamaları arasında “Yeşil Kalkınma Devrimi’nden” bahsetti. Peki, yeşil sürdürülebilir ekonomiyi temel alan Yeşil Kalkınma Devrimi nedir? 

YEŞİL KALKINMA DEVRİMİ NEDİR?

Dün kabine toplantısı sonrası açıklamalarında Yeşil Kalkınma Devrimi’nden bahseden Recep Tayyip Erdoğan, "Yeşil Kalkınma devrimini tüm çalışmalarımızın merkezine yerleştirerek insanlığın önündeki bu önemli krizin çözümünde öncü rol üstlenmekte kararlıyız. (Yeşil Kalkınma) Siyasi partilerden özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimden bu tarihi projeye destek vermelerini bekliyoruz." açıklamalarında bulunmuştu. 1970 yılından önce var olan doğal afetlerin toplam sayısının 1970’ten sonra olan doğal afetlerden az olduğu düşünüldüğünde, iklim değişikliğinin yol açtığı felaketleri görmekte pek zorlanmayız. Uzun süredir Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde var olan yeşil ekonomi; yeşil büyümeyi, yeşil binaları, düşük karbonlu ekonomiyi, sürdürülebilir üretim ve az plastik kullanımını hedefleyen sürdürülebilir tüketimi içinde kapsıyor.

YEŞİL EKONOMİ NEDİR?

Yeşil ekonomiyi temel alarak oluşturan Yeşil Kalkınma Devrimi, karbon izini yaşanabilir orana indirmeyi ana hedef olarak belirler. Çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozarak değil çevreye uyarak girişimlerde bulunan yeşil ekonomi, ekolojik ekonomiyle dirsek temasındadır. Yeşil ekonomi kaynakların verimli kullanmasını ve düşük karbon salınımını ön görüyor. Yeşil ekonominin amacı doğayla iç içe ve doğayı bozmadan, doğaya entegre olarak toplumu geliştirmek ve küresel sorun haline gelen iklim değişikliğinin ekmeğine bal sürmemektir. 

Uluslararası Ticaret Odası, yeşil ekonomiyi, çevresel duyarlılık ve çevresel sorumluluğun ekonomik büyümeyle entegre hali olarak kabul eder. Yeşil ekonomi sektörleri altı tanedir. Yenilenebilir enerji, yeşil binalar, sürdürülebilir ulaşım, su yönetimi, atık yönetimi ve arazi yönetimi yeşil ekonomi sektörlerini oluşturur.

YEŞİL KALKINMA NEDİR?

Yeşil kalkınma bir emlak gelişim projesidir ve amacı inşa edilen yapıların doğal alanları bozmaması üzerine kurgular. Yeşil kalkınma üç şeyi olumlar: çevre duyarlılığı, doğru kaynak kullanımı ve toplum ve çevresel duyarlılık. Yeşil kalkınma, doğaya en düşük zararı vermeyi amaçlar ve sürdürülebilir enerjiyi teşvik eder. Yeşil kalkınma, sürdürülebilir konut ve şehir projeleriyle iç içedir. Yeşil kalkınma sadece şimdiyi değil, aynı zamanda geleceği ve gelecek nesilleri de umursar.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KABİNE TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMALARI

Gençlere bırakacakları 2053 vizyonlarının ilk hedefi olarak Yeşil Kalkınma Devrimi'ni başlatan Erdoğan’ın diğer açıklamaları şöyle: "Eğer bu adımı biz değil, bir başkası veya bir başka yönetim atmış olsaydı emin olun ülkemizde ve dünyada onu yere göğe sığdıramazlardı. Ama biz söz konusu olduğumuz için aynı kesimler adeta sağır ve kör kesildiler. Tek tük takdir sesi yükseltenler de devamındaki ama ve fakatlı ifadelerle içinde bulundukları mahalle baskısının ipuçlarını ele veriyorlar. Hamdolsun, her konuda olduğu gibi yeşil kalkınma devriminde de en büyük desteği gençlerimizden alıyoruz. Türkiye, nasıl salgın döneminde güçlü sağlık altyapısı sayesinde kendini diğer ülkelerden ayrıştırmışsa, inşallah yeşil kalkınma devrimiyle de iklim değişikliği sürecinde aynı başarıyı elde edeceğiz. Allah'ın biz insanlara emaneti olan tabiatın dengelerini koruyarak, imkânlarından makul şekilde istifade ederek gelişmemizi kalkınmamızı sürdüreceğiz. Kimin ne dediğine, kimin hangi hesabın içinde olduğuna değil, ülkemizin hedeflerine, milletimizin emirlerine bakarak mücadeleye devam edeceğiz. Yarın bu 1500 yıllık medeniyet, 1000 yıllık vatan mücadelesi bayrağını sizler devralacaksınız. Gençlerimizden, milli teknoloji hamlesi ve yeşil kalkınma devrimiyle ilk hedeflerini gösterdiğimiz 2053 vizyonu için şimdiden kafa yormalarını istiyorum. Unutmayın, her şey hayal etmekle başlar. Sonra bir bakarsınız ki adım adım o hayale yaklaşmaya başlamışsınız. Rabbim yar ve yardımcınız olsun."

YORUM YAZ..
Modal