Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’a gözdağı: Kıbrıs’a deniz üssü yaparız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta deniz üssü kurma girişimiyle ilgili olarak 'Gerekirse deniz üssü ve deniz yapılarını kuzeyde yaparız. Bizim de denizimiz var.' diye konuştu.

21.07.2024-16:00 - (Son Güncelleme: 21.07.2024-16:02) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’a gözdağı: Kıbrıs’a deniz üssü yaparız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’a gözdağı geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenine katıldı. Erdoğan, Lefkoşa dönüşünde uçakta gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'ye yeni doğalgaz gemisi geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yeni bir doğalgaz gemisi aldığını açıkladı. Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak bu yüzer gaz işletme platformu gemisinin yaklaşık iki ay sonra Türkiye'de olacağını belirtti. 300 metre boyunda ve 58 metre genişliğinde olan bu platformun 5 milyon haneye yetecek kadar doğalgaz üreteceğini ifade eden Erdoğan, platformun belki 15-20 yıl boyunca Türkiye'de kalacağını ve adeta bir üs gibi işlev göreceğini söyledi. "Önümüzdeki hafta yola çıkıyor ve Türkiye'ye gelecek. Zaten o üssü gördükleri zaman yeter onlara," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yunanistan’a gözdağı: Kıbrıs’a deniz üssü yaparız

KKTC'de üs kurarız

KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'nın, Güney Kıbrıs'ın Yunanistan ile birlikte Larnaka kıyılarında bir deniz üssü inşa etme girişimi ve bunun Amerika ile Avrupa Birliği tarafından desteklendiği yönündeki açıklamalarına değinen Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ta Türkiye ile işbirliği yapılarak bir deniz üssü kurulmasının zamanı geldiğini söyledi. Erdoğan, "Güney Kıbrıs'ı İsrail’in lojistik üs olarak kullandığına dair haberler doğruysa, bu Kıbrıs’ı Ortadoğu’daki bazı büyük terör örgütlerinin hedefi haline getirecektir. Türkiye, gereken adımları atacak ve gerekli önlemleri alacaktır," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs'ta inşaatı devam eden Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento binalarını da incelediğini belirtti. Her iki binanın da Kasım ayı ortalarına kadar tamamlanacağını ifade eden Erdoğan, "Bu iki bina, başkanlık binasıyla parlamento binası bittiğinde, yanında da gayet güzel bir mescit yapılıyor. Bu projeler, askeri üslerden daha önemli bir şey. Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz," dedi.

Bizim de denizimiz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin adanın huzurunu bozacak, gerginlikleri artıracak ve uluslararası hukuk ihlallerine yol açacak adımlardan kaçınacağını vurguladı. "İsrail’deki katliama ortak olmak ne Rumlara ne Yunanistan’a fayda sağlar. Ayrıca, gerekirse deniz üssü ve diğer yapıları Kuzeyde kurarız. Bizim de denizimiz var," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji ve stratejik çıkarlarını koruma kararlılığını vurgularken, aynı zamanda bölgedeki barış ve istikrarı sağlama çabalarını da ortaya koyuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal