Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İspanya'ya Gazze teşekkürü etti! Türkiye İspanya arasında 11 anlaşma imzalandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya İş Forumu'nda, İsrail'in Gazze saldırılarına karşı gösterdiği tutum nedeniyle İspanya'ya teşekkür etti. Erdoğan, İspanya'nın ilkeli ve tutarlı politikasıyla Türkiye, Filistin ve İspanya halkının gönlünde özel bir yer edindiğini vurguladı.

13.06.2024-16:29 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-16:53) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İspanya'ya Gazze teşekkürü etti! Türkiye İspanya arasında 11 anlaşma imzalandı!

13 Haziran 2024 tarihinde Madrid'te gerçekleştirilen Türkiye-İspanya İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, forumda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki iş birliğinin ve karşılıklı yatırımların artırılması konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.

Gazze'ye Dair Mesajlar

Konuşmasının bir bölümünü İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ayıran Erdoğan, yaklaşık 200 gündür süren bu saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin bu tabloyu kabullenemeyeceğini belirten Erdoğan, İspanya'nın bu süreçte sergilediği tutumun takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

İspanya'ya Teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya'ya yönelik şu sözlerle teşekkür etti: "İspanya'yı tavrından dolayı tebrik ediyorum. İlk günden bu yana gerçekten ilkeli tutarlı bir politika seyrederek hem İspanya halkını hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türkiye'nin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir." Erdoğan, İspanya'nın Gazze konusundaki duruşunun bölgedeki barış ve istikrar için önemli olduğunu vurguladı.

Ekonomik ve Ticari İş Birliği

Türkiye-İspanya İş Forumu'nda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğine değinen Erdoğan, "Türkiye ve İspanya arasındaki ticaret hacmini artırmak, karşılıklı yatırımları desteklemek ve ekonomik iş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu bağlamda, İspanya ile olan ilişkilerimizi daha ileriye taşımak için birlikte çalışacağız." dedi.

İspanya'nın İlkeli Politikası

İspanya'nın Gazze konusunda sergilediği tutum, sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Filistin halkının da takdirini kazandı. Erdoğan, İspanya'nın bu tavrının uluslararası alanda örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade ederek, İspanya'nın Gazze'deki durumu uluslararası platformlarda da gündeme getirmesinin önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Mevcut meydan okumalar karşısında dayanışma ve işbirliğimiz hayati önemlidir. İspanya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek arzusundayız. 

2002 öncesinde 2 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz geçen sene 19.2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolar hedefimizi neredeyse yakaladık. Bu hacmi çok daha ileri taşıyacağımıza inanıyorum. İspanya'nın 740 firma ve yaklaşık 11 milyar dolarlık stokla Türkiye'de en çok yatırım yapan 6. ülke olması da bu yaklaşımın sonucudur.

Ticaret ve yatırımda rekabet algısından sıyrılarak yenilikçi ve stratejik ortaklıklar kurulması önümüzdeki yeni dönemin iş yapma kodları arasında yer almalıdır. Bu yaklaşım kalıcı ve güçlü işbirliklerinin tesis edilmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Farklı sektörlerden çalışmalarımızla yeni ortaklıklara fırsat tanımalıyız. Ülkelerimizi böyle geleceğe taşıyabiliriz.

Siz yatırım yaptıkça çalıştıkça biz de her daim sizin yanınızda olacağız. Bugün imzalanacak anlaşmalarla işbirliğimizin zeminini daha da güçlendireceğiz.

İsrail ve Gazze

Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarındaki soykırım vicdan sahibi herkesin yüreğini kanatıyor. Gazze'de 37 binden fazla insan göz göre göre katledildi. 85 bin sivil yaralandı. Kiliseler, camiler, okullar ve mülteci kampları bombalandı. Doktorlar, akademisyen ve masum siviller kurşunların hedefi oldu.

Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bit tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. İspanya'yı tavrından dolayı tebrik ediyorum. İlk günden bu yana gerçekten ilkeli tutarlı bir politika seyrederek hem İspanya halkını hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türkiye'nin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. 

Katı vize uygulamaları, ekonomik potansiyelimizin tam kapasite kullanımını engelliyor. İspanya'nın ülkemizin AB'ye üyelik sürecine verdiği samimi destek için müteşekkirim.

İhracat bütçesi

Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşadığı deprem felaketine rağmen toparlanmaya devam ediyor. 

Gümrük Birliğinin güncelleme çalışmasının başlamaması iş insanlarımıza katı vize uygulamaları, müşterek potansiyelimizin tam kapasite kullanımını engelliyor."

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez huzurunda iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı.


İmza altına alınan anlaşmalar şu şekilde açıklandı:

"- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Mutabakat Zaptı

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Enerji Dönüşümü Alanında Mutabakat Zaptı

- Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Ormancılık Alanında Ortak Eylem Planı

- Yunus Emre Enstitüsü ile Cervantes Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı

- Milli Eğitim Bakanlığı ile İspanya Krallığı Eğitim, Mesleki Eğitim ve Spor Bakanlığı Arasında Mesleki ve Teknik Eğitim Alanında Mutabakat Muhtırası

- Gemi adamlarının eğitim, belgelendirme ve vardiya standartlarına dair STWC unvanlarının tanınmasına ilişkin Mutabakat Zaptı

- Türk Eximbank ile İspanyol İhracat Kredi Ajansı (CESCE) Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Hakkında Deklarasyon

- Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile İspanya Sigorta ve Emeklilik Fonları Genel Müdürlüğü arasında Mutabakat Zaptı

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İspanya Krallığı Bilim, Yenilikçilik ve Üniversiteler Bakanlığı Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Mutabakat Zaptı

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İspanya Krallığı Bilim, İnovasyon ve Üniversiteler Bakanlığı Arasında Uzay Çalışmalarında Barışçıl Amaçlar Doğrultusunda İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kapsayıcılık, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanlığı Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı"

Törende ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Varlık Fonu ile İspanyol Kalkınma Finansmanı Şirketi (COFIDES) Arasında Ortak Bildiri de imza altına alındı. Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de katıldı.

İmzaların atılmasının ardından Başkan Erdoğan'ın basın mensuplarına konuştu

Başkan Erdoğan yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

"Bugünkü görüşmelerle önemli adımlar attık. İkili ticaret hacminde 20 milyon dolar hedefini yakalamak üzereyiz. 740'dan fazla İspanyol şirketinin Türkiye'deki yatırımını Türkiye'ye duyulan güvenin bir örneği olarak görüyoruz. Gelişmiş askeri işbirliğimizi detaylı şekilde gözden geçirdik. İspanya 2015'den bu yana hem Türkiye'nin hem de NATO'nun kolektif güvenliğine destek veriyor.

"AB'YE ÜYELİK SÜRECİNE EN BAŞINDAN BERİ DESTEK VEREN DOSTLARIMIZ"

İspanya Türkiye'nin AB'ye katkılarını en iyi bilen, üyelik sürecine en başından beri destek veren dostlarımızdandır. Sayın hükümet başkanı ile Avrupa'da artan İslam düşmanlığını ele aldık. Gazze'de yaşanan gelişmeler odağımızda yer aldı.

"DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLMALI"

İspanya'nın Filistin'i tanıması çok önemli, dirayetli duruşundan dolayı Sanchez ve İspanya halkına gönülden teşekkür ediyorum. Filistin'i tanıma kararına diğer ülkelere örnek olmalı. İki ülke olarak sorunun çözülmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Pazartesi günü BM'de alınan kararın uygulanmasını takip edeceğiz.

Rusya Ukrayna savaşı da gündemimizde yer aldı. Ukrayna için kapsamlı bir barışın tesisinin müzakerelerle mümkün olduğunu bir kez daha dile getirdim."

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal