Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Almanya’ya Akkuyu Nükleer Santrali Üzerinden Sert Tepki: “Alman Gümrüğünde Bekliyor!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından yurda dönüş yolculuğunda, ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk ve basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Almanya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için kritik öneme sahip türbinleri gümrükte bekletmesini sert bir şekilde eleştirdi.

13.07.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 13.07.2024-09:42) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Almanya’ya Akkuyu Nükleer Santrali Üzerinden Sert Tepki: “Alman Gümrüğünde Bekliyor!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Zirve hakkında bilgi verdikten sonra, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Almanya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gönderilmesi gereken türbinleri neden gümrükte beklettiğine ilişkin rahatsızlığını dile getirdi.

“Akkuyu Nükleer Santrali İçin Gereken Türbinler Almanya’nın Gümrüğünde Bekliyor”

Erdoğan, Almanya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gönderilmesi gereken türbinleri gümrükte beklettiğini belirterek, bu durumun Türkiye için büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Erdoğan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bir fayda-maliyet analizinde Türkiye olarak biz mütekabiliyet ilkesine aykırı bir konuma düşmedik. Sadece terörle mücadelede NATO'yu duruma müdahale etme noktasında henüz netice alabilmiş değiliz. Bundan rahatsız olduğumuzu da Sayın Stoltenberg'e de defalarca ifade ettim. Bir NATO ülkesi olarak Batı'ya bu rahatsızlığımızı hep anlattık. Birinci derecede Almanya, Fransa, İngiltere, malum terörün belli ölçüde destek alanı buldukları yerler. Özellikle Almanya'ya bunları etraflıca anlattık. Mesela terörle mücadelede ülkemizin, dolayısıyla NATO'nun sınırlarının korunması ve tehditlerin bertaraf edilmesi noktasında çoğu zaman yalnız bırakıldık. Bununla da kalınmadı, NATO'nun sınırlarını tehdit eden teröristlere bu tehditlerini güçlendirici yardımlar yapıldı, destekler verildi. Bunlar çok olumlu bir tablo olarak karşımıza çıkmıyor. Diğer taraftan Almanya'yla bizim şu anda Akkuyu Nükleer Santrali için gelmesi gereken türbinlerin Alman gümrüğünde bekliyor olması gibi bir sıkıntımız var. Bu, bizi ciddi manada rahatsız etmiştir. Bunu Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a ikili görüşmemde tekrar hatırlattım. Gerek Eurofighter Typhoon uçak alım talebimizin karşılanmaması, gerek türbin konusu, gerekse bizim fırkateynlerimizde kullanılan bazı makinelerin alınması hususunda ortaya çıkan sıkıntıları aşmamız gerekiyor. Gelişmeleri takip edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu türbinlerin santralin inşası ve işletmeye alınması için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı ve Almanya’nın bu konuda daha yapıcı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini belirtti.

NATO Zirvesi ve Türkiye’nin Rolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi hakkında da bilgi verdi. 75. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen zirvede, ittifakın birlik ve dayanışmasının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladığını ifade etti.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal