Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük onur: 14 ülkeden Nobel Barış Ödülü desteği geldi

Dünyayı etkileyen Rusya Ukrayna savaşındaki denge politikası nedeniyle Türkiye’nin ‘Nobel Barış Ödülü’ adayı olarak seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 14 ülke destek verdi. İşte detaylar...

03.02.2023-09:13 - (Son Güncelleme: 03.02.2023-17:27) Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük onur: 14 ülkeden Nobel Barış Ödülü desteği geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin Nobel Barış Ödülü adayı olarak gösterilmesi konusundaki süreci açıkladı. Şentop’un açıklamasına göre, ilketapta 13 ülkenin destek verdiği, önümüzdeki günlerde Azerbaycan'ın katımıyla sayının 14 olacağı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük onur

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ödülün her yıl verildiğini hatırlatan Şentop, söz konusu adaylığın 2022 yılına ait olduğunu belirterek, "2022 yılının en önemli olayı nedir dünyada? Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucu ortaya çıkan savaştır. Bu olayla ilgili dünyada öne çıkan, savaşın durdurulması, insani ateşkesin sağlanması noktasında adım atan kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bunun somut sonuçları da var. 2022'de ateşkese yakın bir tablo ortaya çıkmıştı. Tahıl koridoru ile ilgili bir adım atıldı. Dünyada tahıl fiyatları ile ilgili önemli bir regülasyon sağladı bu tablo. Tahılın öğütülerek fakir ülkelere gönderilmesi yönünde de somut adımlar atıldı" dedi.

Esirler kurtarıldı

Şentop şunları söyledi: "Bunun yanında İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir esir değişimi gerçekleşti. Yine bir insani koridor ile yaralıların ve yaşlıların ülkelerine iade edilmesi yönünde bir somut adım atıldı. 2022 yılına baktığımızda en önemli olay Rusya-Ukrayna savaşı. İkinci önemli olan olay da savaşın sona erdirilmesi için Erdoğan'ın attığı adımlar. 2022 yılı için eğer bir Barış Ödülü'nden bahsediyorsak, burada tek bir kişi var. O da Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nobel Adayı

14 ülke destek verdi

Şentop, ilk etapta başvuruda bulunan 10 ülkenin isimlerini açıkladı. Bu ülkelere 3 ülke daha eklendiği ifade edildi. Bu ülkeler şunlar; "Pakistan, Endonezya, Macaristan, Japonya, Bangladeş, Cezayir, Umman, Mali, Gabon, Nijer, Özbekistan, Somali ve KKTC." Azerbaycan'ın da bu konuda başvuruda bulunabileceği değerlendiriliyor.

Cumhur İttifakı’nda seçim zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli yılın ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirmek üzere bir araya geldi. MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşıladı. Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Edinilen bilgilere göre, masada iç ve dış siyasetteki gelişmeler vardı. 2023 seçimlerine dönük AK Parti ve MHP'nin çalışmaları değerlendirildi.

Başörtüsü gündemde yer aldı

Başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunmasına dair düzenleme Cumhur İttifakı'nın teklifiyle Meclis'e sunulmuştu. 335 milletvekili sandalye sayısı gerekiyor. Teklifin Meclis'ten geçebilmesi için 400 milletvekili imzası gerekiyor. Görüşmede Meclis'te izlenecek yolun da değerlendirildiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile son olarak 29 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nobel Adayı-1

Şentop: Erdoğan’ın adaylığı için engel yok

TBMM Başkanı Şentop , "Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı siyaseten belliydi. Tartışmanın zamanlaması ilginç. Cumhurbaşkanımızın ikinci defa adaylığı söz konusudur" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Şentop, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ve editörlerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusundaki tartışmalara yanıt veren Şentop, "Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı siyaseten belliydi. Tartışmanın zamanlaması ilginç. Hiçbir tereddüt yok. Cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir, Cumhurbaşkanımızın ikinci defa adaylığı söz konusudur. Anayasaya göre hiçbir hukuki problem yok" diye konuştu.

Zamanlaması ilginç

Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adaylığı hakkındaki tartışmanın zamanlamasının ilginç olduğunu söyledi. Bu düzenlemenin Nisan 2017'deki referandumla anayasaya girdiğine işaret eden Şentop, yürürlük tarihleri dikkate alındığında 2018 seçimlerinden önce yürürlüğe girmiş bir düzenleme olduğunu belirtti. Şentop, "Dolayısıyla bu tartışmanın zamanlaması ilginç, buraya dikkati çekmek istiyorum. Tam seçimlerin takviminin açıklanacağı bir sırada, böyle bir tartışmanın, bugüne kadar hiç lafı, sözü edilmemiş şekilde gündeme gelmesi ilginç" diye konuştu.

İki kez seçilme hakkı

Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin düzenlemenin 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şentop, "Bu şu demektir; 30 Nisan 2018'den sonra bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere, iki defa aday olma ve seçilme imkanı tanınmıştır" dedi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal