Başkan Erdoğan, iş dünyasına nefes aldıracak 3 paketin talimatını verdi. Gübre, mazot, yem ve ilaç maliyetini yüzde 50 oranında düşürülmesi için Bakanlık çalışma yapıyor. Konutlarda kilovat sınırının yükseltilmesi, esnafa kademeli tarife uygulanması, cemevleri ve vakıfların ticarethane kapsamından çıkarılmasının gündemde olacak. İşte detaylar…
Vatandaşlardan ve milletvekillerinden gelen bilgiler doğrultusunda Başkan Erdoğan, çiftçilerin desteklenmesi, üretimin artırılması ve gıda fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi adına çalışma başlatılması yönünde talimatını verdi. Buna göre, çiftçilerin desteklenmesi, üretimin artırılması ve gıda fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi adına çalışma başlatılması yönünde talimatını verdi. Buna göre, gübre, mazot, yem ve ilaç maliyeti yüzde 50 düşürülecek.
Tarım destekleri ve çiftçi borçlarına yönelik sorunların çözülmesine ilişkin yapılan modeller üzerinde tartışılıyor. Bu kapsamda birkaç alternatifin hazırlanarak Başkan Erdoğan’a sunulması bekleniyor. İlk olarak desteklerin sadeleştirilerek işlevsel bir destek paketi hazırlanacak. Tarıma yönelik bu desteğin gübre, mazot, yem ve ilaç gibi 4 başlıkta toplanması planlanıyor. Çiftçinin maliyetinin yüzde 50’si karşılanarak maliyeti yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor.
Destek kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri de yeniden düzenleme altına alınacak. Buna yönelik destek kredilerinin çiftçiye destekte daha fazla rol alması planlanıyor.
Tarıma yönelik bu desteğin gübre, mazot, yem ve ilaç gibi 4 başlıkta toplanması planlanıyor. Çiftçilerin girdi maliyetlerinden biri olan motorin geçen yıla oranla yüzde 134’lük bir artış gözlenirken elektriğe gelen yüzde 92’lik zam nedeni ile gübre fiyatı 13 bin lirayı buldu. Son bir yılda çiftçilerin kullandığı klasik gübrelerde yüzde 300-400 zam geldiği kaydedildi.
Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle sağlanacak olan toplamda 60 milyar TL’ye ucuz ve uzun vadeli kredi paketi hazırlıklarının tamamlanmasının ardından iş dünyasına nefes aldıracak. Pakete kamu ve özel bankaların tamamının katıldığı belirtilirken konuyla ilgili detayları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklama yapması bekleniyor.
Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatı ile kredilerin üç ayrı destek pakette kullandırılacağı öğrenildi. KOBİ’lerin işletmedeki giderleri için kartlı ödeme desteğini verecek. Öte yandan esnaf ve KOBİ’lere nakit para desteği de sunulacak. Böylelikle acil nakit ihtiyaçları yapılan destek paketiyle karşılanabilecek. Bankaların bu konuda altyapıyı hazırladıkları ifade edildi.
VADE 10 YIL PLANLANDI
İşletme ve yatırım kredilerinde düzenlenen paketle birlikte uzun vadeli TL cinsi krediler verilecek. Kredilerin vade süresinin 8 ila 10 olması planlanıyor.
Cemevleri ve vakıfların ticarethane tarifesinden çıkarılması yönünde bir adım atılacağı da kaydedildi. Buna göre cemevleri, dernekler ve vakıflar en düşük tarife ile alınacak. Öte yandan ticarethane tarifesinde bulunan esnaf, bakkal, restoran gibi işletmelere de özel bir destek formülünün sağlanması bekleniyor. Söz konusu destek paketlerinin 10 gün içinde açıklanacağı öğrenildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ticarethane tarifesinde bulunan esnaf, bakkal, restoran gibi işletmelere de özel bir destek formülünün sağlanmasına yönelik taleplerin olduğunu ifade ederek, ‘Hem Bakanlığımız hem de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu talepleri değerlendiriyor. Hepsini değerlendiriyoruz’ dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, elektrik tariflerindeki zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Dağ, ‘Hem kademeli tarifede sınırın yükseltilmesi hem vergiyle ilgili durumlar hem de sübvanse olabilir. Bu bütçeyle birlikte değerlendirme yapılacak bir pozisyon’ ifadelerine yer verdi.