Cumhurbaşkanı Erdoğan kullanmıştı: İtidal nedir, ne demek? 2023 TDK İtidal kelime anlamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail-Filistin gerginliği için telaffuz ettiği itidal kelimesi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Peki İtidal nedir, ne demek? İşte 2023 TDK İtidal kelime anlamı…

07.10.2023-17:33 - (Son Güncelleme: 07.10.2023-17:33)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada dünyanın dikkatle takip ettiği İsrail-Filistin gerginliği için ‘itidal’ çağrısında bulunmuştu. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası itidal kelime anlamı hakkındaki araştırmalar hızlandı. Peki İtidal Nedir, ne demek?

İtidal ne demek?

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre itidal kelimesi, aşırı olmama ve ölçülü olma anlamlarına gelmektedir. İki aşırı tutum ve davranış arasındaki orta hal” şeklinde tanımlanan itidal bu genel tanım çerçevesinde “orta halde bulunma, ölçülü ve ılımlı olma, soğukkanlılık, denge, düzgünlük, doğruluk” şeklinde tanımlanabilir.

İtidal Ne Demek

Şiddet ve heyecandan uzak, davranışlarında dengeli olan kişi de mutedil olarak isimlendirilir. Yeme, içme, giyim ve kuşam ile duygu, düşünce, inanç, ibadet ve davranış gibi insanın bireysel ve toplumsal tüm hayatını ilgilendiren hususlarda dengeli ve ölçülü davranması da itidal kelimesiyle ifade edilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal