Erdoğan, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda resmi törenle karşılandıktan sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi. Görüşme sonrası iki liderin Kalkınma Yolu Anlaşması dahil olmak üzere bir dizi anlaşmayı imzaladığı belirtildi.
Kalkınma Yolu Anlaşması:
Bu anlaşma, Körfez üzerinden deniz yoluyla Basra'ya, ardından karayolu ve demiryollarıyla Türkiye'ye ve Avrupa'ya uzanacak bir ticaret koridoru oluşturmayı hedefliyor. Anlaşma, hem bölgesel hem de küresel ticaretin önemli bir merkezi olacak olan bu projenin yaşama geçirilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ortak basın toplantısında Erdoğan ve es-Sudani, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konularda iş birliğinin artırılması konularında görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan, "Hazırız" mesajı vererek, iş birliği ve dayanışma vurgusu yaptı.
Türkiye - Irak arasında gelişen ilişkiler
Erdoğan'ın Bağdat ziyareti, sadece diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi açısından değil, aynı zamanda bölgesel istikrar ve ekonomik iş birliği açısından da büyük bir öneme sahip. Ziyaretin ardından Türkiye ve Irak arasındaki iş birliğinin daha da derinleşmesi bekleniyor.
Bu tarihi ziyaret, Türkiye ve Irak arasındaki stratejik ilişkilerin daha da güçlenmesine, bölgesel istikrarın artırılmasına ve ekonomik iş birliğinin genişlemesine katkı sağlaması bekleniyor. İki ülke arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesiyle birlikte, bölgede daha geniş çaplı iş birliği projelerinin de yolu açılmış olacak.
Başkan Erdoğan, Irak’ta şu açıklamada bulundu:
“Bağdat'ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Iraklı kardeşlerim kendi evimizde olduğunu hissettirdi. Başbakan başta olmak üzere Iraklı kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Irak, ortak bağlara sahip olduğumuz bir komşumuzdur. İlişkileri ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde iradeye sahibiz. Yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum. Ortak iş birliği için anlaşmalar sağlam yol haritasını teşkil ediyor. Terörle mücadele, ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim gibi pek çok alanda ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik.
"PKK’nın terör örgütü ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık"
Cumhurbaşkanı ve başbakan ile gerçekleşen görüşmelerde ilişkileri ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadele en önemli maddelerden birini oluşturdu. Müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın yasaklı örgüt ilanı edilmesini memnuniyet ile karşıladık.
"Irak Hükümeti’nin atacağı adımda desteğe hazırız"
Terör örgütü ilan edilmesi hususunda Irak hükümetinin atacağı adımda desteğe hazırız.
20 milyarlık ticaret hacmini daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Yapılabilecekleri değerlendirdik. Başta Irak olmak üzere tüm bölgemizin refahına katkı sunacak plana dair kararlılığımızı muhtıra ile perçinledik.
Su krizinin farkındayız. İklim krizi tüm dünyayı olumsuz etkiliyor.
Görüşmelerimizde diğer başlıklarda da iş birliği için irademizi teyit etmiş olduk.
Bugünkü ziyareti Filistin'deki insanlık dramının yansıması altında gerçekleştiriyoruz. Akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. Atabileceğimiz adımlar hakkında istişarelerde bulunduk.
İsrail - İran gerilimi savaşın yayılma riskini artırmakta, Filistin'deki katliamı gölgelemekte, Irak'taki kardeşlerimiz olumsuz etkilenmekte. Türkiye olarak Filistin devletinin kurulması doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. Tüm imkanlarımızı Gazzeli kardeşlerimiz için seferber edeceğiz.
Ayrım gözetmiyoruz
Birazdan Erbil'e geçeceğiz. Öncesinde Türkmen kardeşlerimiz ile bir araya geleceğiz. Irak'ta farklı etnik ve dini kesimler arasında gözetim yapmadığımızın altını çizerim. Irak'ı bir bütün olarak görüyoruz. Irak ile ilişkilerimize komşuluk hukuku açısından bakmaya devam edeceğiz. Irak'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Ziyaretin yeni başlangıçlara vesile olacağına inanıyorum.”