Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Teknoloji alanına 30 milyar dolarlık teşvik paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomobil ve çip üretimi başta olmak üzere 6 alan için 30 milyar dolarlık teşvik paketi hazırlandığını duyurdu.

27.07.2024-13:00 - (Son Güncelleme: 27.07.2024-13:00) Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Teknoloji alanına 30 milyar dolarlık teşvik paketi

Teknoloji alanında kullanılacak 30 milyar dolarlık paketin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji ve enerji sektörlerindeki yatırımlarını desteklemek amacıyla açıklanan HIT-30 Programı'nın detaylarını duyurdu. Program, toplamda 30 milyar dolarlık vergi teşvikleri ve hibe desteklerini içeriyor. Erdoğan, bu programın ülkenin teknoloji alanındaki kalkınma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Elektrikli araçlar için yeni atılım

Akşam’da yer alan habere göre; HIT-30 Programı çerçevesinde, elektrikli araç üretim kapasitesinin yıllık 1 milyon adede çıkarılması hedefleniyor. Bu alanda yapılacak yatırımlar için 5 milyar dolarlık teşvik paketi sunulacak. Teşvikler, yüksek yerlilik oranına sahip ve ihracat potansiyeli olan yeni nesil enerjili araçların üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Batarya üretim kapasitesi artırılacak

2030 yılına kadar 80 gigawatt saatlik batarya üretim kapasitesinin inşa edilmesi planlanıyor. Bu hedef doğrultusunda, megavat saat başına 6 bin dolara kadar hibe desteği sunan toplam 4,5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alınacak. Böylece Türkiye, bölgesel bir batarya üretim üssü olmayı hedefliyor.

Çip üretiminde yeni adım

HIT-30 Programı kapsamında, endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasının ülkemize kazandırılması için 5 milyar dolarlık teşvik paketi oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Teknoloji alanına 30 milyar dolarlık teşvik paketi

Güneş ve rüzgar enerjileri için destek

Güneş Enerjisi: 10,5 gigavatlık güneş enerjisi kapasitesi tesisine yönelik yatırımlar için megavat başına 8 bin dolara kadar hibe desteği sağlanacak. Bu desteklerin toplamı 2,5 milyar doları bulacak.

Rüzgar Enerjisi: Kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinlerin üretimi için 1,7 milyar dolarlık destek ayrılacak.

Dünyanın ilk bin büyük Ar-Ge firmasının Türkiye'de yeni merkezler kurması teşvik edilecek. Bu firmaların personel giderlerinin yarısı 5 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Örneğin, TuriTech firması, 10 milyar liranın üzerinde Ar-Ge yatırımı yaparak Türkiye'de otonom araç teknolojilerini geliştirecek.

En az 20 milyar dolar yatırım bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HIT-30 Programı'nın teknolojik gelişmeler ve ülkenin ekonomik kalkınması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, özel sektör yatırımlarının en az 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Erdoğan, yatırımcıları bu programa katılmaya ve Türkiye'nin teknolojik atılımına katkıda bulunmaya çağırdı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal