29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat açılışını yaptığı, Atatürk Kültür Merkezi kullanıma açıldı.
Son teknoloji ile modern bir şekilde dizayn edilen Atatürk Kültür Merkezi çalışma salonları, çokça ofis ile birlikte tam 4 bin 500 metrekarelik fuaye alanı yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışında önemli açıklamalarda bulunurken Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili yorumlarda bulundu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnet ile andıklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhuriyetin asırlar boyunca süreceğini belirtti. Başkan Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; "Biz de Cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için gece gündüz çalışarak ödemenin gayreti içindeyiz. Hiçbir engelin, hiçbir tuzağın, hiçbir saldırının bizi Cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz."
Cumhuriyetin 98. yıldönümünde İstanbul'a yeni bir kültür sanat eseri kazandırdıkları için gururlu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Aslında biz İstanbul'un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye'nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen, kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremeyen Atatürk Kültür Merkezi binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz. Halbuki biz en başından beri burada, orasını yıktıktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen mesele kimi çevrelerce ideolojik saplantı, kimi çevrelerce siyasi hesaplaşma, kimi çevrelerce kaos çıkarma vesilesi haline dönüştürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları birer birer aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019'da yeni binanın temelini attık. İlk Atatürk Kültür Merkezi binası gibi bu eserin de mimari müellifi Tabanlıoğlu ailesi oldu."
95 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi'nin inşaat süresinin 2,5 sene gibi kısa bir sürede bittiğini belirten Başkan Erdoğan Atatürk Kültür Merkezi'nin modernliğinden bahsederken sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Görüldüğü gibi yeni Atatürk Kültür Merkeziyle burada İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkarttık, hamdolsun.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, kültür merkezi projesine karşı çıkanları eleştirirken, ortaya çıkan yapı sonunda utanmaları gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu eser, eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz bunun benzerini biliyorsunuz Harbiye'de de yaşadık. Harbiye'de de aynı durumla karşı karşıya kaldık. 'Yapmayacaklar. Burada sadece oyalıyorlar.' Bunları söylediler. Fakat biz adeta yerin dibine girercesine Harbiye'deki kongre merkezini de yaptık ve İstanbul'umuza kazandırdık. Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Haliç'i temizleyip yeniden halkımızın hizmetine sunduk. Tünelleri, köprüleri, metroları, otoyollarıyla güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk. Çünkü biz İstanbul'a aşıktık. Kentsel dönüşüm projeleriyle parklarıyla yeşil alanlarıyla şehrin çehresini değiştirdik. Tamamladığımız İstanbul Havalimanı ve inşası yolunda ilk adımlarını attığımız Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik. Üniversiteleriyle şehir hastaneleriyle statları ve Spor salonlarıyla modern yapılarıyla şehri cazibe merkezi haline getirecek sayısız hizmeti halkımızın istifadesine sunduk. İstanbul'un ruhunu oluşturan tarihine, kültürüne, sanatına sahip çıkacak nice eserlere imza attık. Bugün de yeni Atatürk Kültür Merkezi'ni hep birlikte açtıklarına işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin ve İstanbul'un 2023 hedeflerine uygun, böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesillere en büyük hediyelerden birini verdiğimize inanıyorum. Burada yürütülecek her kültür sanat faaliyeti büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda kendi alanında atılmış bir adım olacaktır. İstanbul'un 1453'teki fethinden beri bu şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası olarak gördüğüm Atatürk Kültür Merkezi'miz ülkemizin kültür-sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır."