Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Haniye için 1 günlük milli yas ilan edildi

Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da suikaste uğraması sebebiyle İran’ın ardından Türkiye’de de yas kararı verildi.

02.08.2024-10:33 - (Son Güncelleme: 02.08.2024-10:33) Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Haniye için 1 günlük milli yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da suikaste uğraması sebebiyle 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Filistin Davası'na olan desteğimizi ve Filistinli kardeşlerimizle dayanışmamızı göstermek amacıyla, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehadeti sebebiyle, yarın (2 Ağustos Cuma) bir günlük milli yas ilan edilmiştir. İsmail Heniyye ve tüm Filistinli şehitleri rahmetle anıyor, şahsım ve milletim adına Filistin halkına başsağlığı diliyorum." ifadelerine yer verdi. Erdoğan'ın paylaşımında, kendi imzasını taşıyan Milli Yas İlanı kararı da paylaşıldı.

1 günlük milli yas ilan edildi

Kararda, "Filistin davasının önde gelen liderlerinden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 Temmuz 2024 tarihinde Tahran'da gerçekleştirilen menfur bir suikast sonucunda şehit olması nedeniyle bir gün süreyle milli yas ilan edilmesine ve tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde 2 Ağustos 2024 Cuma günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıya indirilmesine karar verilmiştir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." denildi.

Hamiye’nin suikaste uğraması olayı

ABD merkezli New York Times gazetesi, Tahran'da suikasta uğrayan Heniyye'nin kaldığı konuta aylar öncesinden yerleştirilen bir bombanın patlatılmasıyla hayatını kaybettiğini öne sürdü. Gazete, ikisi İranlı, biri Amerikalı olmak üzere bölgeden yedi yetkiliye dayanarak, Heniyye'nin kaldığı konutta meydana gelen patlamayla ilgili yeni iddialar ortaya attı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Haniye için 1 günlük milli yas ilan edildi

Heniyye'nin ölümüne neden olan bombanın yaklaşık iki ay önce İran Devrim Muhafızları tarafından korunan konuta gizlice sokularak Heniyye'nin kaldığı odaya yerleştirildiği iddia edildi. Tahran'da bulunan Heniyye'nin gece 02.00 civarında odada olduğunun teyit edilmesinden sonra bombanın uzaktan kumanda ile patlatıldığı belirtildi.

Bombanın yoğun güvenlik önlemleri altında tutulan binaya nasıl sokulduğu ve haftalarca nasıl fark edilmediği açıklanmadı. Bu olayın İran için istihbarat ve güvenlik açısından büyük bir başarısızlık olarak değerlendirildiği ifade edildi. Haberde, İsrail'in suikastla ilgili sorumluluğunu kamuoyuna açıklamadığı ancak İsrail istihbarat yetkililerinin, suikastın hemen sonrasında ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Yeni İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmıştı

Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları, 31 Temmuz'da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye'nin Tahran'da kaldığı konuta saldırı düzenlendiğini duyurmuştu. İran ve Hamas, suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal