Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü Kabine toplantısı sonrasında mart ayı ile kademeli normalleşme sürecinin başlayacağını açıkladı. Kademeli normalleşmede ilk adımın kafe ve restoranların açılması olacağı söyleniliyor. Restoran, lokanta ve kafeler, Kovıd-19 tedbirleri kapsamında sadece paket servis hizmeti veriyor. Restoran ve kafe esnafını rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacak. Türk Standartları Enstitüsü, normalleşme sürecine geçildiğinde restoranlarda alınacak önlemlerle ilgili 8 kriter getirildi.
Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Müşterilerin ateşleri ölçümleri yapılacak.
Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak. Siparişler paketli şekilde servis edilecek. Masalarda dezenfektan zorunlu olacak.
Kriterlere uygun olan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir sene olacak.
Virüs döneminde zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti yapan işletmelere destek verilecek.
Diğer taraftan Hükümette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda, zorda olan kafe ve restoranların mart ayından itibaren açılması ile ilgili çok sayıda öneri konuşuluyor.
Kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmayacak.
Birkaç hafta içerisinde hem mutasyon hem de vaka sayılarının artması sebebiyle yaşanan 'değerlendirme sürecinin'ardından bir dizi kararlar alınacak.