Cuma namazı, İslam aleminde çok önemli bir yere sahiptir. Cemaatle kılınması farzdır. Koronavirüs vakalarının artışı sonucu Cuma namazının evde kılınıp kılınmayacağı tekrardan sorulmaya başladı.
CUMA NAMAZI EVDE KILINIR MI?
Her Cuma namaz kılmak zorunludur. Cuma namazı cemaatle birlikte kılınması zorunludur. Her Cuma günü cemaatle namazın kılması zorunlu olsa da bazı ekstrem dönemlerde bu mümkün olmuyor. Uzun süre camiler Koronavirüs sebebiyle kapalıydı. Camiler açıldı ama Koronavirüs vakaları tekrardan artıyor. Cemaat de evde Cuma namazı kılınır mı diye sormaya başladı. Diyanet İşleri Bakanlığı, hasta olan insanların Cuma namazını kılma zorunluluğunun olmadığını tekrar etti. Sağlığından şüphe eden bireylerin Cuma namazına gelmemesi günah değildir. Sadece cemaatle kılınan Cuma namazı, bu sebepten ötürü tek başına evde kılınamaz.
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazının kılınışında önce niyet etmek gerekir. Cuma namazı dört rekat sünnet, iki rekat farz, dört rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekattan oluşur. Öğle ezanı okununca, önce dört rekat Cuma namazının ilk sünneti kılınır.
'Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya' denilir.
Bu namaz tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fatiha ve zamm-ı süre okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Câmi' içinde, ikinci ezan okunur.
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.
Hutbe okunurken cemaatin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.
İmam dua ederken, cemaat sesli amin demez. İçinden sessiz denir.
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.
Sonra, cemaat ile iki rekat Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet şöyle edilir: 'Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama'
Sonra, dört rekat son sünneti, Niyeti şöyledir: 'Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya'.
Bu sünnet de aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: 'Niyet ettim Allah rızası için edası üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına'. Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.
Bundan sonra, iki rekat vaktin sünneti kılınır. 'Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine' diye niyet edilir. Cuma sahih olmadı ise, bu on rekat, öğle namazı olur. Bundan sonra, Ayet-el-Kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamaya göre cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).
İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).