Çuha Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Her çiçeğin kendine has bakım rutini vardır. Binbir çeşit çiçek arasında en çok tercih edilenlerden olan çuha çiçeği bakımı nasıl olmalıdır?

22.01.2020-15:10 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-14:27)

Çuha çiçeği nedir? Çuha çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çuha çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Çiçekler yaşam alanımızı renklendiren, evlerimizi, ofislerimizi yaşanır hale getiren çiçekseverlerin vazgeçemediği bitkilerdir. Genellikle evde, ofiste ve iş yerlerinde tercih edilen iç mekan bitkileridir. Son zamanlarda en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alan çuha çiçeğinin envaiçeşit türü ve renkleri bulunur. 

Ilıman iklimlerde yetişen çuha, bir saksı çiçeği türüdür. Ilıman iklim çiçeği olmasına karşın soğuk hava koşullarına dayanıklı olması sebebiyle hemen hemen her ortamda bakımı mümkündür.

ÇUHA ÇİÇEĞİ NEDİR?

Soğuk hava koşullarına dayanıklı olması nedeniyle sadece kapalı ortamlarda değil, dış ortamlarda ve bahçelerinizde de yetiştirebileceğiniz çuha çiçeği ağır kış koşulları olmayan bir iklimde yaşıyorsanız kışında yetiştirebileceğiniz türden bir bitkidir. Bahçelerinizde kullandığınızda bu çiçeklerin büyüleyici rengarenk renkleriyle adeta renk cümbüşü yaşayacaksınız. Genellikle sarı rengi tercih edilirken soğuk hava koşullarına uyum sağlayabilmesi nedeniyle sonbahar aylarında parklara, bahçelere ekilen bu çiçeğin boyu ise 20-25 santimetrelere kadar çıkabiliyor. 

Bahçelerde ekimi yapılabilen çuha çiçeği uygun koşullar sağlandığında evde, saksı içerisinde de yetiştirilmesi mümkün. 

Çuha çiçeğinin yağıda elde edilebiliyor. İçeriğindeki GLA (Gamma Linolenik Asid) yağ asidi nedeniyle alternatif tıp ve ilaç üretiminde de yaygın olarak kullanılan bu bitki aynı zamanda şifa kaynağı.

ÇUHA ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALI?

Çuha çiçeğini tohumdan yetiştirebileceğiniz gibi fideden yetiştirme yöntemini de tercih edebilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek biraz daha uzun zaman ister. Bu yüzden tohumdan ekmek yerine fidanını alarak da yetiştirmeye başlayabilirsiniz. 

- İç mekanda yetiştirmek istiyorsanız öncelikle çiçeği konumlandıracağınız yeri belirlemelisiniz. Belirleyeceğiniz yeri tercih ederken de bazı püf noktalara uymalısınız. Çuha çiçeğini konumlandıracağınız yer güneş alan ancak direk olarak güneş ışığına maruz kalmayacak bir yer olmasına dikkat etmelisiniz. Şiddetli rüzgara maruz kalmadığı balkon ve açık alanlar başlangıç için en doğru konum olacaktır. 

- Çuha çiçeği çok büyük saksılardan hoşlanmaz. Saksı seçimi için fidenin bulunduğu kaptan en fazla 1 boy büyük olanı tercih etmelisiniz. Saksının alt kısmında fazla suyunun akabileceği deliklerin olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.

- Çuha çiçeğinin daha sağlıklı yetişmesi için torf bakımından zengin saksı çiçeği toprağı kullanabilirsiniz.

Sonrasında fideyi köklerine zarar vermeyecek şekilde saksısına yerleştirin, toprağını çok sıkı olmayacak şekilde ayarladıktan sonra halk arasında can suyu denen ilk suyunu verin.

- Yaz sıcaklarında haftada 2, kış aylarında ve soğuk havalarda ise haftada 1 sulamanız önerilir.

- Sulama yapmadan önce çuha çiçeğinizin toprağının tamamen kuruduğundan emin olmalısınız, parmağınızla kontrol ettiğinizde toprak hala nemli ise daha fazla sulamak ona zarar verebilir.

- Sulamadan önce saksının altında bulunan tabakta su kalmadığından emin olun. Köklerinin çürümemesi için tabaktaki fazla suyu boşalttığınızdan emin olmalısınız.

- Çuha çiçeğinin yılda 1 kez toprak ve saksı değişimini yapmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde çuha çiçeğinizi uzun yıllar yaşatabilir, renkleriyle bulunduğu ortama güzellik katabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal