Zengin vitamin ve mineral deposu olan turna yemişi meyvesinin saymakla bitmeyen yararları vardır. Çekirdeksiz ve hafif ekşimsi tadı olan cranberyye benzeyen diğer meyve ise kızılcıktır. Yoğurt, salata, kek ya da suyun içine katılarak tüketile bilen turna yemişi meyvesinin nelere iyi geldiği araştırılmaya başlandı. İşte, turna yemişinin faydaları haberimizde yer almaktadır
Kanseri önler
1996 Haziran ayında yayınlanan karar göre turna yemişinin kanser önleyici bir bitki olduğu tespit edilmiştir. Turna yemişinin içeriğinde bulunan fitokimyasalların prostat, akciğer, meme, kolon ve tümör oluşumunu önlediği belirtildi.
Diş eti hastalıklarından korur
Turna yemişi meyvesinin bakterilerin dişe yapışmasını önleyip kişiyi diş eti hastalıklarından koruduğu bildiriliyor
HDL iyi kolesterolü arttırır
Cranberry suyunun yüksek dansiteli lipoproteini yani iyi kolesterolü artırıp kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.
İdrar yolu enfeksiyonuna şifadır
Yapılan araştırmalar üzerine idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için en gözde ürün turna yemişidir. Cranberyy suyunun içinde üriner sistemi idrar yolu enfeksiyonuna neden olan E. coli bakterisinden koruduğu bilgisi yapılan araştırma üzerine kesinleşmiştir. Günde 1 su bardağı turna yemişi suyu içen kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu ve iltihabı %40 oranında önlenmektedir.
Bağışıklığı güçlendirir
C vitamini açısından zengin olan turna yemişi kişilerin hastalıkların da vitamin deposu olarak tavsiye edilir. İçeriğinde bulunan fitokimyasallar nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı işleyişte yardımcı olunur. Günde bir barda turna yemişi suyu içilmesi hastalığı önlediği belirtilir.
Yaşlanmayı geciktirir
C vitamini, B3 vitamini ve B5 vitamini gibi güçlü etkileri bulunan turna yemişinin serbest radikallerle savaşır ve yaşlanma süresini uzatır.
Turna yemişi suyu nasıl yapılır?
Yarım kilo turne yemişi tencereye koyulur ve üzerine 2 bu bardağı su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Turna yemişi rengini suya bıraktığında cranberyy suyu hazır olmuş olacaktır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılan turna yemişi suyunun içerisine tatlandırma amaçlı şeker katılması da önerilir.