Buzlukta dondurarak muhafaza ettiğimiz yiyecekler daha sonradan büyük kolaylık sağlıyor. Ancak bazen ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazlasını çıkarabiliriz. Örneğin buzluktan çıkardığımız eti yeniden dondurmak istediğimizde kafamızda soru işaretleri oluşabiliyor. Buna göre çözülmüş et tekrar dondurulur mu?
Buzluktan çıkarılan malzemelerin yeniden dondurulmasından kaçınmak gerekir. Tazeliklerini korumak ve sağlık açısından, buzluktan çıkarılan besinleri yeniden buzluğa koymamak gerekir. Özellikle et ürünlerini paketlerken küçük parçalar şeklinde tek öğünlük hazırlayıp buzluğa atmak daha sağlıklı olmaktadır. Çünkü eti çözüldükten sonra yeniden dondurucuya koymak ürünün tadını ve kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilir.
Eti yeniden dondurduğunuzda et nemini kaybeder. Pişirmeden önce çözülmesi için donmuş bir et paketi bıraktığınızda, sıvının dibinde toplandığını görürsünüz. Eti tekrar dondurucuya koyduğunuzda, o nemi bir kez daha kaybeder. Bu sebeple ikinci defa dondurulmuş etleriniz kesinlikle istediğiniz kadar sulu olmayacaktır. Bununla birlikte etin kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
ET BUZLUKTA NE KADAR MUHAFAZA EDİLMELİ?
Etiniz güvenli bir şekilde dondursanız bile, etin sonsuza kadar dondurucuda kalamayacağını unutmayın. Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir sene kadar saklanabilir fakat kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla 3 ila 4 aydır.