Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Coronavirüsün Ramazan ayına denk gelmiş olması birçok soruyu da akıllara getirmiştir. Tüm dünyaya Peki, Coronavirüsü salgınında oruç tutulur mu? Oruç bağışıklığı düşürür mü? Coronavirüsünü atlatmış bir kişi oruç tutabilir mi? Detaylar haberimizde…

28.04.2020-11:00 - (Son Güncelleme: 28.04.2020-09:50) Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Uzman Diyetisyen Banu Süzen, Coronavirüse karşı bağışıklığın güçlü olması en etkili korunma yöntemidir ve hemen tüm besinler bağışıklık sistemini güçlendirir diyerek, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'ye özgü beslenme rehberinin yayımlandığını da hatırlattı. Süzen, "Bu rehberde önemli olan nokta şudur; tüm enfeksiyon ve kronik hastalıklarından korunmak için bir beslenme tabağımızın olması gerekiyor. Biz bir tabak düşünüyoruz ve bu tabağı ilk önce yarıya bölüyoruz. Böldüğümüz tabağın yarısını sebze-meyve ve tahıl grubundan oluşturuyoruz, kalan yarısını da 3 eşit parçaya bölüyoruz. Et, süt ve meyve grubundan dengeli bir şekilde alarak bağışıklık sistemimizi sürekli olarak güçlü tutabiliriz," dedi.

Diyetisyen Süzen, şeker, böbrek, karaciğer ve diğer kronik hastalığı olan, 65 yaşın üzerinde olup bağışıklık sistemi zayıf olan, kanser tedavisi almış ya da organ nakli olmuş, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin oruç tutmaması gerektiğini belirtti.

DOKTOR UYGUN GÖRÜYORSA ORUÇ TUTABİLİR

Süzen, "Özellikle ağır işlerde çalışan kişiler ve sağlık çalışanları yaptıkları işi etkileyecekse dini vecibelerini farklı yollarla yerine getirebilirler. Corona virüs enfeksiyonunu yenmiş ancak karantina süresi devam eden bir kişi doktor tarafından da aç kalması uygun görülüyorsa oruç tutabilir. Ancak bağışıklık sistemine bağlı olarak doktoru tavsiye etmiyorsa bir süre daha oruç tutmayabilir," ifadelerini kullandı.

BAĞIŞIKLIK ZAYIFLAR MI?

Uzun süre aç kalmanın bağışıklık sistemi üzerinde etkisine yönelik yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu ifade eden Diyetisyen Süzen, "Bu konu bir teori olarak söyleniyor. Dolayısıyla kişi sağlıklıysa uzun süre aç kalmak bağışıklık sistemini çok fazla etkilemeyecektir. Sağlıklıysa herhangi bir kronik hastalığı ya da geçirmiş bir enfeksiyon hastalığı yoksa uzun süre açlık bireyi etkilemeyecektir. Eğer kronik hastalığı varsa mümkün olduğu kadar aç kalmamasını öneriyoruz. Tedavilerinin gereği olan besin öğelerini almaları gerekiyor," dedi.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAHUR

Ramazan ayında en önemli öğünlerden birinin sahur olduğunun altını çizen Süzen, "Uzun bir açlık döneminde ihtiyacımız olan besin öğelerinin bir kısmını sahurda almamız gerekiyor. Bizler özellikle sahurla birlikte oruç tutulmasını öneriyoruz. Özellikle Coronavirüsü salgını döneminde bulunduğumuz için besinlerin tamamının birlikte alınmasıdır.

Besin gruplarını belirli miktarlarda tam olarak almamız bizi asıl koruyacak olan noktadır. Besinin bir mucize yaratmayacağını unutmamamız gerekiyor. Besin öğeleri bizlerin bağışıklık sistemini destekleyici ve güçlendirici özelliğe sahiptir. Yani tek bir besin grubu ya da tek bir yemek bizler için mucize değildir. Gün içerisinde besinlerden dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor," diye konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal