Coronavirüsü salgını gibi solunum yollarında meydana gelen hastalıklar, damlacıkların yayılmasıyla bulaştığını belirten Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, hasta kişilerle yakın temasta bulunan aile bireyleri ve sağlık görevlilerinin, Coronavirüsü risk gurubunda yer aldığının altını çizdi.
Ünüsan, "Şu anda salgına özgü bir tedavi yok. Her virüs tedavisinde olduğu gibi bağışıklık sistemini güçlü tutmak yani yeterli kaliteli uyku, dengeli beslenme ile fiziksel aktivite önemli. Covid-19'un yayılmasını azaltmak veya enfeksiyondan korunmak için ellerin su ve sabun kullanılarak yıkanması gerekiyor. Çünkü zarflı virüsler sabun ile yıkanmaya, alkol ile dezenfekte edilmeye dayanıklı değillerdir," şeklinde konuştu.
SEBZE VE MEYVELERİ MEVSİMİNDE TÜKETMELİYİZ
Çiğ olarak tüketilen besinlerin akan suda iyice yıkanması gerektiğini ifade eden Ünüsan, şu ifadeleri kullandı:
"Mevsiminde ve doğal, sebze ve meyveyi günde 2-5 porsiyon kadar tüketmek oldukça önemli. Yapılarında bol miktarda antioksidan olarak A ve C vitaminleri içermelerinden bağışıklık sistemimizi destekleyecektir. Çeşitli sebzelerle hazırladığımız salatalarımıza zeytinyağının eklenmesi hem yağda eriyen vitaminlerin emilimini artıracak hem de yapılarında bulunan antioksidan bileşiklerle bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlayacaktır. Salatalara sirke eklenmesini ve kırmızı pancar tüketimini de özellikle öneriyoruz. Zerdeçal, üzüm çekirdeği ile de salatalarımızın içeriğini zenginleştirerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Kuru baklagiller posadan zengindir, demir ve çinko içeriğiyle de bağışıklık sistemimizi destekleyecektir."
BOL BOL SU TÜKETMELİYİZ
Prof. Dr. Ünüsan, yetişkin bireylerin her gün en az 2 litre su içmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Su tüketimine çok dikkat etmeliyiz. Hayvansal ürünlerden de özellikle deniz ürünleri; Omega 3, iyot ve selenyum yönünden zengin olduğu için bağışıklık sistemimizi destekleyecektir. Yumurta sağlığımız için önemli bir protein kaynağı olduğundan günlük beslenmemizde tüketmemiz gerekmektedir ve tüketilmeden önce çok iyi pişirilmelidir. Kefir ve yoğurt gibi kültürümüzün de önemli parçası olan probiyotik ürünlerin yanı sıra soğan ve sarımsağı diyetimizde bulundurmalıyız. Mümkün olduğunca şekerli besinleri diyetimizden çıkartmalıyız. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen stresli ortamlardan, sigara ve alkol kullanımından da uzak durmalıyız."