Coronavirüs’ün Neden Olduğu Kaygı ve Paniğe Dikkat

Coronavirüs ölümcül olması nedeniyle toplum üzerinde kaygı ve paniğe neden oluyor. Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘COVID-19 Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ile İlgili Dikkate Alınacak Hususlar’ bildirgesini yayınladı. Detaylar haberimizde…

17.03.2020-10:11 - (Son Güncelleme: 17.03.2020-10:36) Coronavirüs’ün Neden Olduğu Kaygı ve Paniğe Dikkat

Uzm. Psk. Kaan Yavuz, Coronavirüsün neden olduğu kaygı ve korku ile nasıl başa çıkılabileceğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu “COVID-19 Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ile İlgili Dikkate Alınacak Hususlar” bildirgesine dikkat çekerek, “Coronavirüs ölümcül olması sebebiyle bireylerin ve toplumların üzerinde kaygı ve panik yaratıyor” dedi. Uzm. Psikolog Kaan Yavuz, Coronavirüsün diğer hastalıklara oranla ölüm oranın daha düşük olmasına dikkat çekerken, bu konuda özellikle bireylerin yaşadıkları çoğu fiziksel belirtiyi katastrofize edebileceklerini belirtti.

SAĞLIKLI VE DOĞRU BİLGİ KAYGIYI AZALTIR

İnsan yaşamını tehdit eden durumlar karşısında hayatta kalma dürtüsüyle birlikte kaygı, korku, panik, stres gibi durumlarla karşılaşabileceğini belirten Yavuz, özellikle ölümcül, salgın hastalıklarda; anlatılanlardan, izlenenlerden ve kişinin edindiği bilgilerden yola çıkarak duygu durumunun etkilendiğini belirtiyor. Tam bu noktada Bilimsel Bilgi’nin önemini vurgulayan Yavuz; “Eğer kendimizi sağlıklı bilgiyle donatabilirsek kaygının azalmasının yolunu açmış oluruz” diyerek bu bağlamda kişilerin konu ile ilgili bilgiye doğru kaynaklardan ulaşmaya özen göstermesinin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, sağlığımızı koruma yöntemleri olduğunu hatırlatan Uzm. Psk. Kaan Yavuz, kişisel hijyen, bireyler arası yakın temastan uzak durma, kalabalık ortamlarda bulunmama durumları için; “Bulunursak ya da temas edersek bu demek değildir ki virüs kaptık ya da kapacağız ama bu dönemde çok daha dikkatli olmamız gerektiği de bir gerçek. Bildiğiniz üzere devletlerde toplumu koruyabilmek açısından birçok önlem planı uygulamaktadır. Bireysel ve kitlesel çalışma birlikte yürütüldüğünde her şey çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Bu bilinçte ve çabada olduğumuzda içsel huzurumuzun da artacağı inancındayım. Vurgulamak istediğim diğer bir noktada gün içinde günün büyük çoğunluğunu bir konu ve ölümcül bir konu ile ilgili bilgi akışına kendimizi maruz bırakarak geçirmemizin ruh sağlığımızı olumsuz yönde etkileyeceğidir. Dolayısıyla ara ara ve kendinizi karamsar ve çökkün duyguduruma sürüklemeyecek sıklıkta bilgi takibi yapmaya davet ediyorum” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlamış olduğu “COVID-19 Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ile İlgili Dikkate Alınacak Hususlar” bildirgesine de dikkat çeken Kaan Yavuz; “Bu salgın karşısında sıklıkla gözlemlediğimiz kişilerin bilişsel çarpıtmalarından olan “katastrofize etmek” durumuna da dikkat çekmek istiyorum. Bunun anlamı “felaketleştirmek” demektir. Coronavirüsün belirtileri incelendiğinde yüksek ateş, öksürük, solunum sorunları gözlemlenmektedir. Her ateş belirtisi Coronavirüse işaret etmeyecektir. Her öksürük Coronavirüs teşhisini oluşturmayacaktır. Böyle bir durumda doktor kontrolünde olmak durumun sebebi başka bir hastalığa işaret ediyorsa katastrofize etmemek ruh sağlığımız açısından oldukça büyük önem arz etmektedir” dedi.

Özellikle bu dönemlerde durumu çocuklara anlatırken, ürkütmeden anlatılması gerektiğini ifade eden Uzm. Psk. Kaan Yavuz, tatil süresince çocuklar ile ebeveynlerin oyunlar oynayarak ve resimler çizerek çocuklarının duygu durumunun dışa vurumunun sağlanmasının faydalı olabileceğini belirtti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal