Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de Coronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını duyurdu. Şu an için hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Hasta dış dünyadan tamamen izole edilip, karantina altına alınmıştır. Bunun üzerine Coronavirüse karşı önlem almak isteyen vatandaşlar, virüs hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Coronavirüsten korunma yolları araştıran vatandaşlar en çokta Coronavirüs aşısı var mı diye merak ediyor. Peki, coronavirüs aşısı var mı? Sağlık Bakanlığı coronavirüs hakkında hangi çalışmaları sürdürüyor? Detaylar haberimizde…
CORONA VİRÜSÜ AŞISI VAR MI?
Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden “Coronavirüs aşısı var mı?” başlığı altında “Hayır, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Teknolojideki gelişmelere rağmen insanlar üzerinde güvenle kullanılabilecek bir aşının en erken bir yılda üretilebileceği bildirilmektedir,” şeklinde bir açıklama yapmıştır.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN CORNAVİRÜSÜ HAKKINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR NELER?
Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinde yer alan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı Coronavirüse karşı şu çalışmaları sürdürmektedir;
“Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmektedir. Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Bilim Kurulu oluşturulmuştur. Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) hastalığına yönelik Risk Değerlendirme ve Bilim Kurulu toplantıları yapılmıştır. Konunun tüm tarafları (Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, gibi tüm paydaşlar) sürece dahil ederek olay takip edilmeye ve toplantılar düzenli şekilde yapılmaya devam etmektedir.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi’nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturulmuştur. Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri ile paralel olarak gerekli önlemler alınmıştır. Havalimanları ve deniz giriş noktaları gibi Ülkemizin giriş noktalarında riskli bölgelerden gelebilecek hasta yolcuların tespitine yönelik önlemler alınmış ve hastalık şüphesi varlığında yapılması gerekenler belirlenmiştir. ÇHC ile direkt uçuşlar 1 Mart tarihine kadar durdurulmuştur. Başlangıçta ÇHC’den gelen yolcular için uygulanmakta olan termal kamera ile tarama uygulaması, 05 Şubat 2020 itibariyle diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Tespit edilen vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulmuştur ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Rehberde ayrıca vaka görülen ülkelere gidecek veya oralardan gelecek kişilerin yapması gerekenler de yer almaktadır. Sürekli güncellenen bu rehbere ve rehberle ilgili sunumlara, sık sorulan soruların cevaplarına, afiş ve broşürlere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca olası vaka tanımına uyan kişilerden solunum yolu numunesi alınarak numune sonucu çıkana kadar sağlık tesisi koşullarında izole edilmektedir.”