Coronavirüs Sebebiyle Sınırda Bekletilen 150 Tır Yumurtaya Çözüm Arayışı

Yumurta üreticileri, yeni tip coronavirüs (Kovid-19) tedbirleri boyutunda kapatılan İran sınırındaki Gürbülak Sınır Kapısı'nda duran 150 tır yumurta için çözüm arıyor.

04.03.2020-15:42 - (Son Güncelleme: 04.03.2020-15:31) Coronavirüs Sebebiyle Sınırda Bekletilen 150 Tır Yumurtaya Çözüm Arayışı
Yumurta üreticileri, yeni tür coronavirüs salgınının akabinden İran ile Türkiye arasındaki sınır kapıları geçici bir müddet için giriş-çıkışlara kapatılmış, bu boyutta Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'nda da önlem alınmıştı. Sınır kapısında uzun tır kuyrukları oluşurken, bu boyutta ihraç edilecek yumurta dolu tırlar da sınırda tutulmaya başladı.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, coronavirüs sebebiyle sınır kapısından geçiremedikleri tırlar için Ticaret, Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıklarından yardım beklediklerini ve alakalı kuruluşlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Tırların çıkışı için onay verilmesini talep ettilerini ifade eden Afyon, sınırda 20 şirketeait 150 tırın beklediğini ve bu araçlarda 3 bin 500 ton yumurta olduğunu aktardı. Afyon, yumurtaların İran üzerinden Doğu ve Körfez ülkelerine ihraç edilmesi için gönderildiğini altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"İnsan sağlığını tehdit etmeden, virüsü içeriye bulaştırmadan bu malları dışarı aktarmak istiyoruz. Yumurtamızın sadece 1 kilometre daha geçerek ara bölgeye aktarılmasını talep ediyoruz. Şoförlerimiz özel kıyafetli olacak ve araçtan inmeyecek, karşı tarafın özel kıyafetli ekibi malı alacak. Şoförümüz hiçbir temas kurmadan ara bölgeden geri gelecek, gerekirse karantinaya tabi olacak. Yumurtaların miadı yaklaşıyor. Hükümetimizin bir an önce bu konuda karar vermesini bekliyoruz. Sağlık Bakanlığımızın insan sağlığını riske atmadan malımızın sevkiyatının önünü açmasını umuyoruz. Bizimle aynı durumda olan diğer sektörlerle de istişare halindeyiz ancak en riskli ürün yumurta, ardından da beyaz et geliyor. Diğer kapılarda uygulanan temassız aktarıma Gürbülak Sınır Kapısı'nda da izin verilmesini bekliyoruz."

"Yumurta bedelini peşin almıştık"

Afyon, Sağlık Bakanlığının coronavirüs için son derece hassas olduğunu ve verilen bu kararlara saygı duyduklarını belirterek, "Biz de güvence veriyoruz, en ufacık risk varsa malımızı orada imha ederiz. Araçlarımızın sadece 1 kilometre daha ilerlemesini istiyoruz. Bakanlığımıza hak veriyoruz ama anlayış bekliyoruz." dedi.

Bu yumurtaların 3 milyon dolar olan bedelini peşin olarak aldıklarını ve kullandıklarını belirten Afyon, şu ifadeleri kullandı:

"Yumurtaların geçişine izin verilmemesi halinde bu parayı karşı tarafa ödemek zorunda kalacağız. Yumurtaları teslim edemezsek sektörümüz büyük sıkıntı içine girecek. Yumurtaları son kullanma tarihlerinin dolması halinde imha edeceğiz ve sektörün zararı daha da artacak. Tırlarımızın 1-2 gün içinde acilen kapılardan geçmesini bekliyoruz. Şimdiden adet başına maliyeti 37 kuruş olan yumurtayı 20 kuruşa satamıyoruz. Tırlar geri dönerse 10 kuruşa kadar iner."

YORUM YAZ..
Modal