Günler boyunca evde kalmak zorunda olan insanlar yaptırmaları gereken kontrollerini yaptırmakta bir hayli gecikmiş olabilirler. Aynı zamanda çocukların yaptırması gereken aşı da kısıtlamalardan kaynaklı olarak yapılmamış olabilir.
ENDİŞE DEPRESYONE SEBEP OLABİLİR
Salgın boyunca günlük yaşamlarımızda değişmeler gözlendi. Bazı insanlar uyku düzenlerinin bozulduğunu belirtirken diğer yandan da daha uzun uyumaya fırsat bulduğunu söyleyenler de var. Böyle bir durumda uyku düzeninde bir bozulmanın olduğunu söyleyemeyiz.
Bu dönemde stres ve kaygı durumlarının çok fazla yaşandığını söyleyebiliriz. Bunlardan belirgin olanlardan biri depresyondur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu salgın sürecinde bazı ülkelerde intihar olayları arttı. Evde kalmanın olumlu etkisi olarak bu hastalıkların gerçekten azalmış olabileceği düşünülüyor. Bu durum iş stresinin azalması, dışarıda yenen ağır ve yağlı yemeklerden uzak kalınması, hava kirliliğinin azalması, evde daha çok hareket etmeye başlanması, ilaçların düzenli kullanılması gibi etkenlere bağlanıyor. Aynı şekilde tüketilen alkol ve sigara da oldukça tehlike yaratmaktadır. Evde kaldığımız zamanlarda insanların az hareketten kaynaklı olarak kilo aldığı söylenebilir.
EVDEKİ HAYAT DÜZENE GİRDİ
Dünya geneline baktığımızda coronavirüsün çıkmasıyla birlikte insanlarda "acaba bende coronavirüsü var mı" gibi endişelerin arttığı görülmektedir. Dolayısıyla hastanelere gereksiz acil başvuruların gerçekleştirildiği bir gerçektir. Bu da Hastalıktaki vaka sayılarının azalmasıyla acil başvurularda doğru oranda azalma göstermiştir.
Evde kalmanın olumlu etkilerinden biri olarak bu hastalığın azaldığı düşünülmektedir. Bu düşünce beraberinde var olan iş stresinde azalma, hazır beslenmeye son verme, ilaçların düzenli kullanılması gibi etkenler gösteriliyor.