Çin'de deniz ürünleri satan bir halde çıkan ve kısa sürede hızlıca yayılan coronavirüs, çok hızlı bir şekilde kişiden kişiye bulaşan bir virüs olarak açıklandı. Tüm Hubei eyaletine yayılan hastalığın yıkıcı etkileri giderek artmaktaydı. Dünya sağlık örgütü (WHO) virüsün adını SARS-CoV-2 olarak açıkladı. Sars ve Mers gibi hastalıklara çok benzetildiği için SARS-CoV-2 adı verildi.Yeni corana virüs (Covid-19) ateş ve nefes darlığı yaratan bir hastalıktı. Sars hastalığının dna dizilimiyle yeni virüsün dna dizilimi büyük oranda benzerlik gösterdiği için bu bulaşıcı hastalığında korana virüs ailesinden geldiği kanısına varıldı. Hayvandan insana, insandan insana bulaşan hastalık oldukça hızlı ilerliyordu. 30 Ocak 2020' de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlık acil durumu ilan edilmiş ardından tüm dünya'da hastalığın görülmesi üzerine 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığı pandemi ilan etmiştir. Yani küresel bir salgınla karşı karşıya kalınmıştır. Dünya sağlık örgütünün açıkladığı bilgilere göre 65 yaş üstü bireylerin risk grubunda olduğudur.
Corana virüs nedir belirtileri nelerdir ?
Coranavirüs bir solunum yolları enfeksiyonu hastalığıdır. Corana virüs'ün ilk ve en belirleyici etkilerinden biri yüksek ateş ve kuru öksürük. Normal bir solunum yolu enfeksiyonuna benzer özellik gösterse de git gide ağırlaşıyor. Nefes darlığı da en belirgin belirtilerinden biridir. Boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık , burun akıntısı, baş ağrısı gibi belirtileri vardır. Herkeste bu belirtiler gözlemlenemese de yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı corana virüs hastalığının tanısında önemli rol oynuyor. Bu şikayetlerden birine sahipseniz mutlaka bir doktora gidip test yaptırmalısınız.
Coranavirüs bulaşma yolları?
Yapılan açıklamalarda corana virüs'ün bulaşması damlacık yoluyla ve temasla olduğu söylenmektedir. Hasta bireyden çıkan damlacıkların sağlıklı bireyin göz, ağız, burnuna girmesiyle bulaşabileceği söyleniyor. Bir başka bulaşma yolu olan temasla bulaşma ise hasta bireylerin dokunduğu yerlere dokunan sağlıklı bireylerin ellerini yıkamadan göz, ağız, burnuna temasla bulaşacağı öngörülüyor.
Coranavirüs korunma yolları nelerdir?
El temizliği mutlaka yapılmalı, sık sık ve en az 20 saniye boyunca ellerimizi yıkamalıyız. Elleri yıkayamadığınız durumlarda mutlaka dezenfektanlarla temizlenmeli ve asla göz, burun, ağızla temas edilmemelidir. Sosyal mesafeye dikkat edilmeli en az 1.5 m uzaklıkta durulmalı. Şehir dışı seyahatlerinden sonra 14 gün karantinada kalınmalı ve mutlaka dışarıya çıkarken maske takılmalıdır. Bağışık sistemini güçlü tutmak hastalıktan korunmada önemlidir.
Coranavirüs tedavisi?
Corana virüs için herhangi bir tedavisi henüz bulunamamıştır. Corana virüs aşısı halen geliştirilme aşamasındadır. Ana tedavi ise kuru öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtileri gösteren hastaların semptomlarının en hafife indirmek için çalışılmaktadır.