Çöktü sanıldı ancak gerçek nedeni belli oldu: BTK, Instagram için erişim engeli kararı verdi

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirilmesi kararını aldı. Kullanıcılar platformun bir an için çöktüğünü zannetse erişim engeli kararının asıl nedeni ortaya çıktı.

02.08.2024-09:33 - (Son Güncelleme: 02.08.2024-09:33) Çöktü sanıldı ancak gerçek nedeni belli oldu: BTK, Instagram için erişim engeli kararı verdi

BTK Instagram’a erişim engeli getirdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram, birçok kullanıcı tarafından erişilemez durumda. Bazı kullanıcılar ise yenileme işlevinin çalışmadığını bildiriyor.

İletişim Başkanı Altun Instagram’a tepki göstermişti

Mynet’te yer alan habere göre; 31 Temmuz günü, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden, Haniye’nin ölümü sonrası yayımladığı taziye mesajında, Instagram’ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ayrıca, Heniye’nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir."

Altun’un bu paylaşımının ardından, 2 Ağustos tarihinde BTK tarafından Instagram’a erişim engeli getirildi.

Çöktü sanıldı ancak gerçek nedeni belli oldu: BTK, Instagram için erişim engeli kararı verdi

Nedeni belli oldu

BTK'nin site bilgileri sorgulama menüsünde, Instagram’a erişim engeli kararı alındığı öğrenildi. CNBC-e'nin aktardığına göre, BTK Başkanlığı, Instagram'ı erişime engellerken re'sen kapatma yetkisini kullandı. Bu kararın, Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle alındığı belirtiliyor. BTK kaynakları, "Mahkemeden kararın bugün alınmasının beklendiğini" ifade etti.

CNN Türk'te yer alan haberde ise, BTK'dan yapılan açıklamada, "Katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle erişime kapatıldı" denildi.

Kullanıcılardan Instagram kararına tepki 

Instagram'a erişim sağlayamayan birçok kullanıcı, sosyal medya platformu X'ten (eski adıyla Twitter) "Instagram çöktü" şeklinde paylaşımlar yaparak tepkilerini dile getirdi. İşte o paylaşımlardan bazıları:

"Instagram’a giremiyorum, ne oluyor?"

"Instagram çöktü mü? Neden açılmıyor?"

"Yenileme sorunu yaşayan var mı?"

Bu erişim engeli, Türkiye'deki kullanıcıların Instagram'a erişimini ciddi şekilde kısıtlarken, sosyal medya platformları üzerindeki denetim ve sansür tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal