Çok uluslu şirketlerden alınacak: Asgari kurumlar vergisi çalışmaları hızlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya genelinde çok uluslu şirketlerden vergi alınması için çalışmaları sürdüğünü ifade etti. Bakan Şimşek, "Türkiye'de faaliyette bulunan çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması yönünde düzenleme yapılması kaçınılmaz. Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak" sözlerine yer verdi.

28.05.2024-11:43 - (Son Güncelleme: 28.05.2024-17:25) Çok uluslu şirketlerden alınacak: Asgari kurumlar vergisi çalışmaları hızlandı

Asgari kurumlar vergisi hakkında yürütülen çalışmalarla ilgili son durumu açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari kurumlar vergisinin tüm ülkelerin gündeminde yer aldığını ve Türkiye’nin bu vergiyi uygulamaması durumunda hakkını başkasına kaybedeceğini dile getirdi.

Asgari kurumlar vergisi çalışmaları hızlandı

AA’da yer alan habere göre; Şimşek, 2021'de OECD'nin öncülüğünde dünyadaki yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda anlaşmaya vardığını belirterek, "Bu anlaşma ile yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro ve üzeri olan çok uluslu şirketlerin düşük vergi ülkelerindeki şubelerinin ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülke 2024 yılı kazançlarına yönelik asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasallaştırdı." dedi.

Diğer ülkelerde de yasal düzenlemelerin devam ettiğini dile getiren Şimşek, uygulamanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

"Çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerde ödedikleri kurumlar vergisi yüzde 15'in altındaysa, asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasallaştıran ülkeler ilgili ülkenin almadığı vergi farkını talep edebilecek. Bu talep öncelikle şirketin faaliyet gösterdiği ülkede değerlendirilecek. Eğer bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, vergi, şirketin ana merkezinin bulunduğu ülke tarafından talep edilebilecek. Eğer ana merkezin bulunduğu ülkede de asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa, aynı şirketler grubunda bulunan üçüncü bir ülke tarafından bu vergi talep edilebilecek. Bu model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her koşulda yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor."

Çok uluslu şirketlerden alınacak: Asgari kurumlar vergisi çalışmaları hızlandı

"Vergiye İlişkin Haklarımızdan Vazgeçmemeliyiz" diyen Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasına geçmeyen ülkelerin, vergiye ilişkin haklarını başka bir ülkeye devretmesi nedeniyle diğer ülkelerin bu konuda yasal düzenlemeler yapmaya başladığını belirtti. Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerden de asgari kurumlar vergisi alınması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve hazırlıkların son aşamada olduğunu vurguladı.

Şimşek, Türkiye'de yaklaşık 80 bin uluslararası sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ve bunlardan ana işletmesi yurtdışında olan 2 bin 134 işletme bulunduğunu belirterek, "Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5'i 750 milyon avro eşiğini aşmaktadır. Bu şirketlerin kazandıkları vergi teşviklerinin nasıl korunacağı ve farklı alanlarda nasıl değerlendirileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışılmaktadır. Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sıkı bir çalışma yürüterek ülkemize yatırım yapılmasını teşvik etmeye devam edecek alternatifler geliştiriyoruz." dedi.

YORUM YAZ..
Modal