Çocuklarda Reflü Nasıl Geçer?

Mide asidinin yemek borusundan geri kaçmasına reflü denmektedir. Ağza kadar gelen mide asidi ağza acı suyun gelmesiyle kötü bir his yaratır. Yemek borusunda yanma şikayetleri de vardır.

30.07.2020-12:10 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-12:08) Çocuklarda Reflü Nasıl Geçer?

Reflü yemeklerden sonra olur ve çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda ve bebeklerde de görülüyor. Mide bulantısı ve kilo kaybı yaşayan çocukların reflü olabildikleri düşünülmektedir. Bu şikayetleri olan çocuklara reflü olup olmadıklarının araştırılması gerekiyor. Çocuklarda reflü şikayetlerinin git gide arttığı görülmektedir. Reflü şikayeti düzeltilmezse yaşam kalitesini düşürüyor. Tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde daha büyük sıkıntılara yol açacağı öngörülüyor. Çocuklarda reflü beslenme hatalarından kaynaklanabileceği gibi uyurken yada uyumadan önce yemek yiyen çocuk ve bebeklerde reflü olma olasılığı çok fazladır. Bu davranış hatalıdır. Beslenme düzeni değiştirilmeli ve reflüyü arttıracak yiyecekler yasaklanmalıdır.

Çocuklarda reflü belirtileri nelerdir ?

Çocuklarda reflü yaşamı olumsuz etkiler. Kimi besinler reflünün oluşmasına zemin hazırlar. Reflüyü tetikleyen baharatlı, yağlı gıdalar, çikolatalar, alkol taze sıkılmış meyve suları gibi yiyecek ve içecekler tüketildiğinde reflü şikayetleri artar. Midede yanma, ağza mide suyunun gelmesi ve ağızda acı tat hissi reflü belirtilerindendir. Çocuklarda reflü belirtileri ağza acı tat gelme, mide de yanma, ses kısıklığı, sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonu gibi belirtileri vardır. Bebeklerde ise sık sık bulantı ve kusma, yemek yemeği reddetme, öğürme, huzursuzluk, ağlama nöbetleri, öksürük gibi belirtiler görülmektedir.

Çocuklarda reflü tanısı ?

Çocukta herhangi bir reflü belirtisi görüyorsanız bir hekime başvurmakta yarar var. Doktor çocukta reflü tanısı koymak için çocuğun yemek öyküsünü araştırır. Hayat öyküsü tedavide uygulanacak yöntemi belirlemek açısından önemlidir. Her çocuğa aynı yöntem uygulanmıyor. Ne sıklıkla yemek yediğini, yediği yemeklerin çeşidini ve yemek yedikten sonra ortaya çıkan belirtileri incelenir. İncelediği belirtilere göre tanı konulur. Yediği yemeklerden kaynaklanan bir reflü durumu varsa bu yiyecekleri yasaklayabilir. Çocukta reflüyü engelleyebilecek besin düzenlemelerinde bulunur yada ilaç yazar.

Çocuklarda reflü nasıl geçer ?

Reflü şikayetlerine uzun süre aç kalmamak, yemeklerin iyi çiğnenmesi, küçük lokmalar halinde tüketilmesi gibi tavsiyeler bulunmaktadır. Çocuklarda bu durum yaşanıyorsa yani reflü tanısı koyulduysa yeme ve içme alışkanlıklarını düzene sokması gerekmektedir. Yatmadan hemen önce yememeli en az 2 saat önce yemek yemekte fayda var. Çocuklarda reflü şikayetlerinde yatakta sola yatma alışkanlığı ve yastığı yüksekte tutma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Aksi takdirde reflü hayat kalitesini zorlaştıracağı gibi ilerleyen zamanlarda daha büyük sorunlara neden olacaktır. Çocuklarda büyüme sorunlarına kadar bir çok sorun oluşturur. Çocuklarda reflüyü arttıracak baharatlı, yağlı yemekler, cips, ekşi yiyecekler, asitli gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir. Bu tavsiyelerin dışında ilaç kullanarak reflüyü engellemek mümkündür. Tüm bu düzenlemeler ve tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen düzelmeyen reflü sorununa en son çare ameliyattır. Bu ameliyat oldukça kolaydır.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal