Çocuklarda karın ağrısı sık sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Öyle ki, her üç çocuktan 1’inin ebeveyni karın ağrısı şikayetiyle çocuk doktorlarına müracaat etmektedir. Özellikle, 11 yaşından küçük çocuklarda, karın ağrıları daha yoğun gözlenmektedir. Öte yandan, bilinmelidir ki çoğu karın ağrısı şikayeti ciddiyet arz etmez. Yine de anne babalar, bu durumdan büyük endişe duymaktadır. Peki, çocuklarda karın ağrısı neden olur?
Çocuklarda karın ağrısı oldukça yaygın bir durumdur. Çocuklarda meydana gelen karın yaşa ve biyolojik faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin, birtakım karın ağrıları yalnızca bebeklik çağında gerçekleşirken, daha büyük çocuklarda gastroenterit, apandisit gibi nedenlere dayalı karın ağrıları daha sık görülmektedir. Çocuklarda meydana gelen karın ağrılarının başlıca nedenleri şu şekildedir.
- Mide-bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), kabızlık, besin zehirlenmesi, laktoz intoleransı gibi sindirim sistemi sorunları
- Hepatit, dalak yırtılması, pankreas enfeksiyonu gibi karaciğer, bağırsak ve safra yolunda meydana gelen bozukluklar
- İdrar yolu enfeksiyonu, endometriyoz gibi idrar yolu ve genital sistem bozuklukları
- Akut adrenal bez yetersizliği, hipoglisemi gibi metabolik sorunlar
- Anemi gibi kan bozuklukları
- Kurşun zehirlenmesi gibi zehirlenmeler
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları
- Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)
Bebeklerin yaşadığı karın ağrıları genellikle 'kolik' çerçevesinde değerlendirilmektedir. Kolik, uzman doktorlara göre; bazı sağlıklı bebeklerde birkaç hafta boyunca, haftanın en az 3 ya da 4 gününde, gün içerisinde uzun süreli ağlama krizlerinin gerçekleşmesi durumudur.
Kolik, büyük oranda bebek 1,5 aylık iken başlar ve 3. ya da 4. aydan sonra azalma eğilimine girer. Kolik, özellikle ebeveynlerin için kaygılandığı durumların başında gelmektedir. Koliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Koliğin neden günün belirli saatlerinde kendisini gösterdiği, neden bazı bebeklerde görülürken bazılarında görülmediği tıp dünyasında halen merak edilen bir konudur.
Koliğin nedenleri şu şekildedir;
- Gelişmemiş sindirim sistemi
- Bağırsaklardaki yararlı bakteri miktarındaki değişiklikler
- Besin alerjileri ya da hazımsızlık
- Fazla beslenme, az beslenme, gaz çıkaramama
- Erken dönem çocukluk migreni
- Ailede stres, gibi etkenler koliği ortaya çıkarmaktadır.
Bebeğin cinsiyeti, bebeğin prematüre olması, anne sütü ya da formül mama alması bebeğin kolik olmasını etkileyen faktörler arasında sayılmamaktadır. Öte yandan, annenin hamilelik esnasında sigara kullanması, koliği etkileyen durumlardan biridir.
Bebeklerde karın ağrısı tedavisinde asıl hedeflenen şey bebeğin rahatlatılmasını sağlamaktır. Zira, bebeğin gelişmemiş organlara sahip olması, ister istemez karın ağrısına yol açacaktır. Karın ağrısı tedavisinde kullanılacak bazı yöntemler şöyledir:
- Emzik kullanmak
- Bebeği pusette dolaştırmak
- Bebeği kucakta dolaştırmak
- Bebeği ılık bir duşa sokmak
- Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmak için karın bölgesine masaj yapmak
- Bebeğe rahatlatıcı, sakin müzik ya da sesler dinletmek
- Bebeğe beyaz gürültü adı verilen sesler dinletmek; elektrikli süpürge ya da kurutma makinesi sesi gibi
- Bebeği görsel uyaranlardan ve çok aydınlık ortamlardan uzak tutmaktır
Bunların yanı sıra bebeğin ve emziren annenin beslenme düzeninde bazı değişikler gerekli görülebilir. Ayrıca, ebeveynlerin ruh sağlığının korunması ve desteklenmesi de kolik bebek bakımında ve belirtilerin giderilmesinde yardımcı olabilir. Bazı araştırmalarda probiyotik kullanımının kolik bebeklerin ağlama sürelerini azalttığı görülmüş olsa da, probiyotiklerin kolik tedavisinde ne derece etkin olduğu konusundaki araştırmalar halen devam etmektedir.