Durmadan tekrarlayan hastalıklar, çözüm bulunamayan horlama şikâyetleri ve nefes almada zorluk çekmek... Bunlar, geniz eti büyümesinde ortaya çıkan şikâyetlerdir. Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da benzer semptomlara neden olan geniz eti büyümesi, aynı zamanda gelişim geriliğine de yol açabiliyor.
GENİZ ETİ NEDİR?
Burun ile boğaz arasına yerleşen ve üzüm salkımı şeklinde olan geniz eti, vücut için önemli bir dokudur. Çünkü burundan giren bakteri ve virüsleri tutan geniz eti, vücudun bu mikroorganizmalara karşı savaşmasına katkı sağlayan antikorları üretmekle görevlidir. Özellikle de çocuklar söz konusu olduğunda geniz eti ile ilgili problemler sorunlara neden olabilir. Sürekli olarak genişleyen veya iltihaplanan geniz etinin cerrahi bir operasyonla alınması önerilebilir. Üstelik vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular olduğundan geniz eti alındıktan sonra çocuklar genel olarak daha az hastalanır.
GENİZ ETİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Sürekli ağızdan nefes almak,
- Burundan nefes alırken zorluk çekme,
- Nefes alırken ses çıkarma,
- Burun tıkalı gibi genizden ses çıkarma ve konuşma,
- Uyku apnesi,
- Uyku halindeyken horlama,
- Tekrarlayan kulak sorunları
Aynı zamanda çocuklarda sürekli olarak tekrarlayan geniz eti problemleri uykusuzluk, iştahsızlık, büyüme geriliği, çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu, idrar kaçırma, sık tekrarlanan orta kulak iltihabı, sinüzit, öksürük, hırıltılı nefes, baş ağrısı görülebilir.
GENİZ ETİ BÜYÜMEYİ ENGELLEYEBİLİR Mİ?
Geniz etinin büyümesi ve iltihaplanması demek, sürekli tekrarlayan hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmak demektir. Bu durum çocukların uyku kalitesinin düşmesine ve uyku sırasında salgılanan hormonların daha az salgılanmasına neden olur. İştah kaybıyla birlikte gelişim geriliği gözlemlenebilir. Ağız ile solunum yapan çocuklarda diş gelişimi de olumsuz etkileniyor. Diş yapısı bozuluyor ve diş çürükleri artıyor.
GENİZ ETİ AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALI?
Geniz etinin büyümesi durumunda cerrahi müdahale bir seçenektir. Ancak nefes almak artık çok zorlaşmışsa, uyku apnesi problemi varsa, konuşma bozuklukları gözlemleniyorsa ve geniz eti sürekli iltihaplanıyorsa bir seçenek olmaktan çıkar. Çoğu doktor bu durumda ameliyat yolu ile geniz etini alır.
GENİZ ETİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Çoğu zaman geniz eti tedavisine ilaç ile başlanır. Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan mikrobun tipinin belirlenmesi gerekir. Eğer sık sık iltihaplanıp koruyucu olmak yerine zarar vermeye başlıyorsa ameliyat edilmelidir. Ameliyat işlemi kolay ve ağrısız bir işlemdir. Genel anestezi ile ağızdan girilerek yapılır ve büyümüş geniz eti çıkarılır. Hastanın 12 ila 24 saat hastanede kalması gerekebilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.