Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonları, yaz aylarında ise güneşin UVA ışınlarına m maruz kalma, çocuklarda burun kanaması durumunu tetikler. Aynı zamanda alerji ve sinüzitten hemofili adı verilen kan hastalıklarının da burun kanamasına neden olduğu bilinirken burnun ön kısmında bulunan damarların zedelenmesinden dolayı meydana gelen kanamaya tıp dilinde anterior adı verilir.
Çocuklarda burun kanamasının nedenleri
Genel olarak 2-12 yaş arasındaki çocuklarda çok fazla sık rastlanılan burun kanamasının bir çok nedeni olabileceğini söyleyen doktorlar bu nedenleri şu şekilde sıralarlar;
- Kanda meydana gelen pıhtılaşma (Hemofili hastalığı)
- Üst solunum yollarında meydana gelen alerji ve sinüzit gibi enfeksiyonlar
- D vitamini eksikliği
- Burun içi iltihabında dolayı burun ön kısımdaki damar ağının hasar görmesi
- Hava kuruluğu ile nem oranının eksik kalması
- Uzun süre güneşte kalma
- Şiddetli derecede sümkürme
- Burun deliği içine kaçan yabancı cisim
- Darbe alma
- Yetersiz derecede sağlıksız beslenme.
- Burun içindeki kırıklar
- Alerjik olarak beliren burun iltihabı
- Burun damarlarında sorun ve hemangioma adı verilen damar benleri
- Kılcal damar kanaması
- K vitamini eksikliği
- Karaciğerde meydana gelen hastalıklar
- Yüksek tansiyon
- Yüz veya kafatasında meydana gelen kırıklar
Çocuklarda burun kanaması nasıl geçer?
Yukarıda saydığımız nedenler dışında da çocuğunuzun burnu aniden kanama gösterebilir. Bu durumda ilk önce sakin kalmalı ve uzmanların önerdiği ilk yardım adımlarını uygulayabilirsiniz.
Çocuk Doktoru Vesim Bekraki, çocukların burunlarının kanamasının aileleri hemen endişeye sevk ettiğini, panik durumu oluşturduğu belirterek doğru ilk yardımın çocuklarda meydana gelen bu sorunu kısa zamanda ortadan kaldıracağını söyledi.
Dr. Vesim Bekraki, burun kanamasının nasıl durdurulacağına dair sunduğu önerilerinde, ailelerin ilk önce paniğe kapılmamaları ve burun kanamasının meydana geldiği ilk andan itibaren çocuğun dik olarak oturmalarını ve kafasını da hafifçe öne eğmelerini sağlamaları gerektiğini belirtti.
Çocuğun kafasının öne doğru eğilmesinin nedeninin kanamanın geniz kısmına gitmesini engellemek olduğunu söyleyen Dr. Bekraki, daha sonra çocuğun burnunu baş şehadet parmağıyla mandal hareketi yaparak sıkılması ve burun yüzeyine soğuk kompres uygulaması gerektiğini aktardı.
Kanamanın şiddetli olması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Dr. Vesim Bekraki, hafif bir kanama olmuş olsa bile kanama durduktan sonra mutlaka çocuğun kulak-burun-boğaz doktoruna götürülmesi gerektiğini de söyledi.
Burun kanamalarının her zaman darbeden kaynaklanmayacağına dikkat çeken Dr. Bekraki, kanamanın altında yatan nedenlerin ciddi bir problemin olabileceğini de sözlerine ekledi.
Çocuklarda bir türlü geçmeyen burun kanaması sorunu, sadece KBB uzmanları tarafından ele alınacağını ve bu uzmanların kanamanın nedenini endoskopik olarak değerlendirdiğini söyleye Dr. Bekraki, çocuklardan kanama pıhtılaşma zamanı ve trombosit sayısının yanı sıra bir takım karaciğer fonksiyonlarına ilişkin testlerin alındığını kaydetti.
Çocuklardaki burun kanaması ne zaman tehlikeli boyuttadır?
Kanama geçmiş olmasına rağmen, bir süre sonra yeniden başlaması
10 dk geçen kanamanın hâlâ kesilmemiş ve devam etmye başlamış olması
Burun kanaması sırasında çocukta bayılma hissi, kalp çarpıntısı, yüksek ateş vb. oluşması
Kanamanın sık aralıklarla tekrarlaması
Burun kanamasının nefes almakta zorluk çıkarması