Çocuk Lösemi tedavisinde farklı bir yönteme başlandı!

Çocukluklarda ortaya çıkan kanserde tedavi yöntemlerine dair yeni bir çalışma yöntemi uyguladıklarını söyleyen Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal, kişinin ihtiyacı olduğu tedavi yöntemi ve başka alanlarda uzman olan doktor arkadaşlarla ortak şekilde hareket edeceklerini ifade etti.

13.01.2024-15:31 - (Son Güncelleme: 13.01.2024-15:31) Çocuk Lösemi tedavisinde farklı bir yönteme başlandı!

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal, çocukluk çağı kanserlerinde multidisipliner (bir konu ya da problemi ele alırken birden fazla disiplinin sınırlı bir şekilde bir araya gelmesidir) tedavi uygulamalarının yanında, kişinin kendi ihtiyacı dahilinde gerekli olan tedavi uygulanacaktır.  

En sık görülen hastalık: Anemi

Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Ünal, hematolojik olarak en sık görülen hastalığın anemi (kansızlık) olduğunu ancak, aneminin de kendi içinde demir eksikliği anemisi, vitamin B12 ve folik asit eksikliği anemisi olarak sınıflandırıldığını ve beslenme de dikkat edilmediğinde ortaya çıktığının bilgisini verdi. Ünal, trombosit düşüklüğü anlamına gelen "trombositopeni"nin sık görülen hematolojik hastalıklardan olduğunu belirterek, beyaz kan küresi anlamına gelen "lökosit" sayısının düşüklüğü ve yüksekliği de hematolojinin ilgi alanına girdiğini aktardı.

Multidisipliner çalışılıyor

Onkoloji uzmanı Prof Dr Ekrem Ünal

Hastaları arasında Onkoloji alanında çocuklarda en sık görülen hastalıkların; lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, "Nöroblastom" denilen sinir kalıntı hücrelerinden köken olan bir Kanser, böbrek tümörleri ve kemik tümörleri olduğunun bilgisini veren Ünal, bu kanserlerin tedavisinde ilgili bölümlerle beraber, cerrahi işlem yapıldıktan sonra kemoterapi ve bazen de radyoterapi uygulandığına dikkat çekerek farklı alanlarla multidisipliner çalışıldığını aktardı.

Lösemi’den kurtulma oranı 80-90'lara ulaştı!

Çocuk Hematoloji Onkoloji alanında gerçekleşen değişiklikler ve gelecekte yapılmasını planladıkları tedaviler hakkında bilgiler veren Ünal, son yıllarda çok uluslu ve çok merkezli çalışmalar sonucunda çocuk onkoloji hastalarında önemli başarılara ulaştıklarını aktardı. Ayrıca sağ kalım oranlarında da kayda değer ciddi oranlara ulaştıklarının altını çizdi. Ünal, toplumda kan kanseri olarak bilinen lösemi hastalığından kurtulma oranın yüzde 80-90'lara ulaştığının altını çizdi.

Çocuklarda lösemi tedavisi

Akıllı ilaçlar geliştirildi!

20 yıllık çocuk hematoloji onkoloji tecrübesinde, tedavi ettiği çocuk hastalarının; mimar, mühendis anne baba olanlar çok sayıda olduklarını söyleyen Ünal,‘‘Kök hücre nakli ile çığır açan birçok tedavi metodundan esinlenerek ve hastalıkların oluşum mekanizmasının bilimsel gelişmeler ile aydınlatılması sonucu akıllı ilaçlar geliştirildi. Üstelik tek gen hastalıklarında genetik bozukluğun tespit edilip tedavi imkanı sağlayan gen tedavileri için gerekli olan teknolojiyi de kullanmaya başladık’’ dedi.

Vatandaşlarımızı düzenli kan bağışı vermeye davet ediyoruz!

Hastanelerinde hematoloji onkoloji için takip ettikleri çocukların bir kısmını kemoterapi ile tedavi ettiklerinin bilgisini veren Ünal, "Kemoterapinin yan etkisi olan kan değerlerinde azalmadan dolayı eritrosit ve trombosit denilen kan hücreleri de çok ihtiyaç duymaktayız. Bunun için 18 ile 50 yaş arasında herhangi bir kronik hastalığı olmayan tüm vatandaşlarımızı düzenli kan bağışı vermeye davet ediyorum’’ şeklinde konuştu.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal