Çobançantası tarımsal arazilerde ve çayırlarda yetişen şifa bulmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir ottur. Çobançanta otunun faydaları nedir? Çobançantası otunun zararları nelerdir? Çobançantası çayı nasıl demlenir?
Şifa deposu olan bu bitki, özellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır. Dayanıklı yapısından dolayı çorak yerlerde kendiliğinden yetişebilen çobançantası, saksı bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Bu bitki bir yıl içerisinde 6 ya da 7 kere tohum dökebilmektedir. Turpgiller ailesine ait olan çobançantasının, yıldızlı tüyler ile kaplı dik bir gövdesi bulunmaktadır. Çobançantası bitkisi faydaları ve farklı görüntüsüyle doğal yaşama önem verenlerin ilgisini çekmektedir.
ÇOBANÇANTASI OTU NEYE İYİ GELİR?
- Dolaşım sisteminin kontrollü bir şekilde çalışmasına katkı sunar.
- Çobançantası bitkisi, tansiyon dengeleyici bir etki ile dikkat çeker.
- Kadın hastalıklarında önemli işlevleri bulunmaktadır. Regl düzensizliğine iyi gelen bu bitki, regl döneminde ortaya çıkan ağrıları hafifletir.
- Çobançantası bitkisi müshil etkisine sahiptir. Bu sebeple kabızlıkla ilgili problemlerde kullanılmaktadır.
- Bu bitki sahip olduğu zengin vitamin ve minerallerle karaciğer gibi önemli organların düzenli çalışmasına katkı sunmaktadır.
- Çobançantası basur sorunu yaşayanların çektiği ağrıların azalmasında oldukça etkilidir.
- İdrar sökücü etkisi olan çobançantası bitkisi böbreklere de yararlıdır.
- Çobançantası bitkisi, bazı kas rahatsızlıklarının giderilmesini sağlamaktadır.
ÇOBANÇANTASI OTUNUN ZARARLARI NELERDİR?
- Bünyesi hassas olan kişilerin alerjik reaksiyonlara yatkın olanların çobançantası tüketmesi önerilmemektedir.
- Gebeler ve emziren anneler çobançantası bitkisi tüketmemelidir.
-Kronik bir hastalığı olan kişilerin bu otu tüketmemelidir.
ÇOBANÇANTASI ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Çobançantası çayı için gerekli malzemeler:
- 1 bardak kaynatılmış su
- 1 tatlı kaşığı çobançantası bitkisi
Çobançantasını çay olarak hazırlayıp içmek için ilk olarak bir bardak kaynatılmış su gerekmektedir. Bu suya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çobançantası bitkisi eklenerek karışımın demlenmesi için 10 dakika beklenir. Sonrasında süzülerek içindeki bitki parçalarından arındırılan çay ılık bir şekilde tüketilmektedir.
Peki, çobançantası çayı günde kaç kez tüketilir?
- Çobançantası çayının sağlık sorunlarına yol açmaması adına günde iki seferden fazla tüketilmemesi önerilmektedir.