Çiriş otu nedir, faydaları nelerdir? Romatizma ağrılarını yok eden çiriş otunun mucizevi faydaları

Doğadan gelen diğer bitkiler gibi çiriş otunun da sağlık açısından pek çok yararı bulunur. Peki, çiriş otunun faydaları nelerdir? Çiriş otu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte çiriş otu hakkında bilinmesi gerekenler...

02.04.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-11:31)

Çiriş otu, yoğunlukla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Çiriş otu ilk etapta pırasa ve taze soğana benzerliği ile dikkat çeker. Bu otun kokusu da daha çok soğan ve sarımsağı anımsatır. Bazı bölgelerde çiriş otunun çiçeklerinin şifa içerdiğine inanılıyor olsa da çiçeklerinden çok çiriş otu kökü üzerinde yer alan yumrular kullanılmaktadır.

Genel olarak bahar ve yaz aylarında görülen çiriş otu, yabani pırasa, dağ pırasası, sarı zambak, kirkiş otu, kirgiç ya da güllük adlarıyla anılır. Doğadan gelen diğer bitkiler gibi çiriş otunun da sağlık açısından pek çok yararı bulunur. 

Çiriş otunun yararları nelerdir?

- Bağışıklığı güçlendirir.

- Vücut direncini yükseltir.

- Kadınlar için regl düzensizliklerinin ve vajinal akıntının azalmasını sağlar.

- İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder.

- Romatizmaya iyi gelir.

- Kronik ağrıların etkisini azaltır.

- Çiriş otu cilt hastalıklarını yok eder.

Çiriş otunun yararları nelerdir?

- Basur tedavisine katkısı sunar.

- Süt artırıcı etkisi vardır.

- Çiriş otu saçkıran gibi saç problemlerine çözüm sağlar.

Çiriş otu hangi hastalıklara iyi gelir?

- İdrar yolu enfeksiyonu

- Solunum yolu enfeksiyonu

- Ağız ve diş sağlığı

- Kemik erimesi

- Cilt problemleri

- Saç problemleri


ÇİRİŞ OTU BÖREĞİ TARİFİ

Çiriş otu böreği için malzemeler:

- 250 gram kıyma

- 1 soğan

- 1 kilo çiriş

- 1 tatlı kaşığı acı biber salça

- Tuz

- Karabiber

- Pul biber

- Zeytinyağı

- Tereyağı  

Çiriş otu böreği hamuru için ;

- 1 su bardağı yoğurt

- Yarım su bardağı sıvı yağ

- 1 paket kuru maya 

- 2 tatlı kaşığı tuz

- 2 su bardağı su

- Aldığı kadar un

Çiriş otu böreği için; ilk olarak hamurun malzemelerini bir kaba alın. Suyu yavaşça ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. 1 saat mayalamaya bırakın. Kıymayı tavaya alarak suyunu salıp çekince soğanları ekleyin. Zeytinyağını da katıp kavurun. Kavrulunca baharat ve salçaları katın. Ardından çirişleri ekleyerek pişene kadar kavurun. Ceviz büyüklüğünde hamurlar alarak yuvarlak şekilde açın içerisine harcı ilave edin yarım ay şeklinde kapatarak pişirin. Afiyet olsun.

YORUM YAZ..
Modal