İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Uzsa Havacılık, sahip olduğu hassas üretim kabiliyetiyle başta havacılık olmak üzere Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen çeşitli projelere katkı sunmaya devam ediyor.
AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Uzsa Havacılık Genel Müdürü Hasan Uz, 30 yıl önce Balgat Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra Ostim dolmuşuna binerek sanayinin yolunu tuttuğunu ifade etti. O dönem kendi halinde bir iş arayış da olduğunu ama mesleğini de sevdiğini dile getiren Uz, ilk çalışmaya başladığı dönemde kullanılan sistemlerin daha ağır, daha zor ve daha az hassas olduğunu ifade ederek, "O zamanlar bir universal tornası, frezesi, kaynağı olan sanayiciydi. Yolumuz, suyumuz bile doğru dürüst yoktu. İvedik kısmı da sonradan yapıldı’’ dedi.
Türkiye son yıllarda ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteği sayesinde savunma sanayisinin farklı bir boyuta geldiğini vurgulayan Uz, "Biz bu makineleri ne hayal edebilirdik ne de düşüncemizde olabilirdi. Yaptığımız hassas işlerle dünyaya meydan okuyoruz. Ürünlerimiz dünyaya satılıyor. Biz de bu sistemin içinde küçük bir çark olmaktan çok mutluyuz’’ şeklinde konuştu.
Yıllardır bu sektörde olduğunu ve önemli firmalarla temas halinde olduklarını aktaran Uz, meslekteki 30 yıllık birikimin son 7 yılında Uzsa Havacılık firmasını hayata geçirdiklerini belirterek; Baykar, TÜBİTAK SAGE, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Meteksan Savunma gibi firmaların alt yüklenicisi olduklarını, hassas, sıkıntılı parçalara çözüm bulma ve üretimde bu şirketlere destek verdiklerinin altını çizdi.
Türk savunma sanayisinin altın çağını yaşadığını ifade eden Uz, Türkiye'nin artık milli tüfeklerini, gece görüş dürbünlerini, toplarını, tanklarını, uçaklarını yaptığını söyledi. Milli muharip uçak KAAN'ın uçuşuyla tekrar göğüslerinin kabardığını vurgulayan Uz, şunları kaydetti: "Anlatılmaz yaşanır diyorum. Bu işin hep içindeydik, gizli neferlerdik. Bu işe destek veren büyüklerimiz elini çekerse sıkıntılı olur diye düşünüyoruz. İnşallah ellerini hiç çekmeyecekler ve daha da büyüyerek gideceğiz. O kadar çok büyüyoruz ki yüksek kalitede yurt dışına sipariş yapıyoruz, yetişemiyoruz, eleman açığı oluşuyor. Ara eleman çok büyük sıkıntı. Gençlerin özellikle Selçuk Bayraktar'dan sonra bu işlere ilgisi arttı. Kızım da makina mühendisliği okuyor. Ben mühendis değilim, çıraklıktan gelmekteyim. Kızım Selçuk Bey'i görünce "biz de yapabiliriz baba" diyor. Gençler bu hususta çok aydınlatıldı. TEKNOFEST'lerle özellikle müthiş bir bilgilendirme oldu. Gençler ne yapacağını daha çok biliyor. Mühendislikler aşırı şekilde dolu. Gençler gümbür gümbür geliyor. Bu geçiş sürecinde eleman sıkıntısı olan günler de geçecek, yeni nesil daha adapte olup ülkemize daha güzel hizmetler verecek."
Bazı sektörlerin hata kabul etmediklerine değinen Hasan Uz, çalışmaları sırasında en yeni teknoloji makineler kullandıklarını, savunma ve havacılık sektörünün de hata kabul etmediğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: "Etmemesi de lazım çünkü o tetiğe Mehmetçik basacak. Mehmetçiğe bir şey olursa bize daha kötüsü olur. Bunun bilincindeyiz. Onun için yaptığımız işlerin dünya standartlarının üzerine çıkması lazım. İHA, SİHA, top, tüfek, tank ne yaparsak yapalım Mehmetçik güvenerek o tetiğe basmalı. Bizim buradaki katkımız hassas, özel işler yapıyoruz. Butik bir firma olma yolundayız. Aşırı büyümek de istemiyoruz. Bu şekilde verdiğimiz hizmetle mutlu olmak istiyoruz."