İnsan hayatının önemli bir parçası olan cinsel ilişkiler beraberinde ciddi hastalıkları getirebiliyor. Cinsel ilişkinin gerçekleşmesi sırasında vücut sıvılarının karşılıklı aktarımı sonrasında yaşanan bu cinsel hastalıklar ölüm tehlikesi barındıran hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Uzmanlar cinsel ilişkiye girecek olan çiftleri korunmaya özen göstermeleri konusunda uyarıyor. Korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girenler bu hastalıklara yakalanabilir. Peki Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Cinsel ilişkide gerekli önlemlerin alınmaması halinde kadın veya erkek fark etmeksizin bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar vardır. İşte cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bilenenler:
Bel soğukluğu
Tıp biliminde gonore olarak da bilinen bel soğukluğu adını Neisseria Gonore adı verilen bir bakteriden almıştır. Bel soğukluğu özellikle erkeklerin yaşadığı cinsel hastaıklardan birisidir. Neisseria Gonore bakterisi ılık ve nemli kısımlarda yaşayan ve çoğalan bir bakteri olduğu için insan vücudunun boğaz, vajina, göz, fallop tüpü, serviks ve uterus gibi bögelerinde görülebilir.
Bel soğukluğunu engellemenin en etkili yollarından birisi korunmanın doğru yapılmasıdır. Ayrıca kişi mümkün olduğunca az kişiyle cinsel ilişkiye girmelidir. Yani bel soğukluğuna önlem olarak sadece kondom önlemi yeterli değildir. Bel soğukluğu kan yoluyla bebeğe aktarılabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri genellikle 4-6 gün arasında kendisini gösterir.
Frengi
Sifiliz adıyla da bilinen frengi, Treponema pallidum adlı bir bakterinin insan vücuduna yapışması sonucunda yaşanır. Genital organlar, vajina, makat, ağız, dudak ve rektum bölgelerinde kendisini gösteren frengi hastalığı tedavi yapılmadığı takdirde insan sağlığı için ciddi bir tehdittir.
Klamidya
Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen cinsel hastalıklardan birisi olan klamidya, Chlamydia Trachomatis adındaki bir bakteri sebebiyle ortaya çıkar. Klamidya hastalığının tedavi edilmemesi erken doğum, kısırlık, ektopik gebelik ve rahim ağzı enfeksiyonu gibi önemli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Klamidya sadece cinsel ilişki anında değil, cinsel bölgelere temas edildiği takdirde de yaşanabilen bir hastalıktır.
Hepatit B ve Hepatit C
Cinsel ilişki veya kan yoluyla ortaya çıkan virüsler olan Hepatit B ve Hepatit C, tedavisi kesin olmayan bir cinsel ilişki hastalığıdır. Bu iki hastalığın zamanında tedavi edilmemesi durumunda ilerlemesi ve siroz, karaciğer yetmezliği ve ardından karaciğer kanserine dönüşmesi söz konusu olabilir. Hepatit C’nin aşısı olmasa da Hepatit B tedavi edilebilir.
Uçuk
Bilim dilinde Herpes Simplex olarak da bilinen uçuk hastalığı dudak, ağız, dil veya diş etinde kendisini gösterir.
HPV
HPV veya bir diğer adıyla kondilom, rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasının ilk suçlularından birisidir. Cinsel ilişki sırasında herhangi bir şekilde ten teması olursa HPV ortaya çıkabilir. Bu hastalığın kanser yapıcı maddeler üreten versiyonları da bulunmaktadır. HPV hastalığı kendi kendine düzelebilen bir hastalık olsa da tedavisi aksatılmamalıdır. HPV aşısı olan bir hastalıktır.
AIDS
Tam adı Human Immmunodeficiency Virus olan AIDS, cinsel ilişki hastalıkları denince akla gelen ilk hastalıktır. Bu virüs anne sütü, sperm, kan ve benzeri vücut sıvılarında bulunan bir virüstür. Henüz tedavisi veya aşısı olmadığı için AIDS virüsünden kaçınabilmenin tek yolu kondom kullanımıdır. AIDS virüsü ölüme yol açabilen bir hastalık türüdür.