1962 yılındı Himalayalar sınırında Hindistan ile Çin arasında savaş çıkarken, bu savaşta 2000 asker hayatını kaybetti. İki ülke arasındaki gerginlik tekrar arttı ve sınıra binlerce asker sevk edildi. İki ülke askerleri arasında 5 ve 9 Mayıs tarihlerinde Pangong Gölü ve Kuzey Sikkim'de yaşanan ve iki taraftan da yaklaşık 100 askerin yaralandığı olayların ardından Çin'in tartışmalı Ladakh sınır bölgesindeki hassas noktalara binlerce asker gönderip çadırlar kurduğu ve buradaki bir askeri üssünü genişletmeye başladığı iddia edildi. Bu gelişmeyle birlikte, Hindistan ordusunun Leh kentinde bulunan piyade tümeninden bazı tabuları, bölgeye kaydırdığı belirtildi.
Konuya dahil olan ABD Başkanı Donald Trump ise dün yaptığı açıklama ile iki ülkeye itidal çağrısı yaptığını ve Pekin'le Delhi arasında arabuluculuk yapmayı önerdiğini söyledi.
ÇİN İLE HİNDİSTAN ARASINDA NE OLDU?
1962'de Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan ve Pekin'in askeri zaferiyle sonuçlanan Çin-Hindistan savaşında iki taraftan toplam 2000'den fazla asker yaşamını yitirmişti. 4250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına dönmüştü.
"ÇİN YA HAK İDDİASINDA BULUNUYOR YA DA MESAJ VERMEYE ÇALIŞIYOR"
Öte yandan, İngiliz Guardian gazetesine göre Hindistan'ın eski Pekin büyükelçilerinden, Delhi'deki Çin Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Aşkok K. Kantha, bu gelişmelerin rutin olaylardan farklı olduğunu söyledi. Durumun ciddi olduğunu vurgulayan Kantha, "Bunun belli bir bölgeyle sınırlı bir olay olduğunu düşünmüyorum. Çin bu kez daha saldırgan bir tavır içinde. İki tarafın da az sayıda asker bulundurması gereken bölgeye oldukça fazla sayıda asker sevk etti. Çin ya bölgede hak iddiasında bulunuyor ya da Hindistan'a hassas jeopolitik konularda daha dikkatli olması gerektiği mesajını vermeye çalışıyor." dedi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, salı günü üst düzey askeri yetkililer ile görüşme yaptığı belirtildi. Konı ile ilgili olarak açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, iki ülkenin bu tür sorunları çözebilecek kanalları olduğunu belirterek "Halihazırda Çin-Hindistan sınırında durum genel olarak kontrol altında tutulabilecek durumda." ifadelerini kullandı.