Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi’nin Çince adı ‘On Bin Li Uzunluğundaki Duvar’ adlandırılıyor. Çin Seddi, Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Çin Seddi’nin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte toplam uzunluğu 21.196 kilometre uzunluğundadır. Ancak günümüze kadar sadece 2500 kilometrelik kısmı ayakta kalmıştır. Ch’in Hanedanlığı döneminden itibaren suçlular kuzeye sürülerek Çin Seddi’nin yapım ve onarım çalışmalarında kullanılmıştır.
Çin’in efsanevi yapılarından biri olan Çin Seddi, Milattan Önce 200’lü yıllarda kuzeydeki Türk ve Moğol düşmanlarına karşı bir set oluşturması için yapılmıştır. Ancak bu siyasi nedenin yanı sıra sosyal nedenlerden dolayı da yapılmıştır. Çin Seddinin yapılmasındaki temel amaç bir tarım toplumu olan Çinlilerle göçebe unsurlar arasındaki sınırı belirlemek ve gidiş gelişleri kontrol etmektir. Kuzeydeki Türk düşmanlarının akınlarına karşı set oluşturması için yapılan ve uzaydan dahi görülebilen insan yapımı tek yapıttır.
Çin Seddi'nin Çinlileri Hunlardan korumak için yapıldığı ileri sürülmektedir. Oysa, Çin Seddi'nin yapılışında milyonlarca Çinli insanlık dışı yöntemlerle çalıştırılmıştır. Hun topraklarına kaçmak isteyenler de öldürülmüşlerdir. Bu duvarın yapımında çalıştırılan milyonlarca işçinin yiyecek, içecek ve diğer gereksinmeleri ve de duvar yapımında kullanılacak taşların temini, kerpiç karmak için gerekli suyun taşınması gibi konular düşünülünce, sadece savunma amacıyla böyle bir duvarı yapmak hiç de akıllıca değildir. Kaldı ki, Çin Seddi dağ keçilerinin bile zor tırmandığı alanlardan geçmektedir. Buralardan saldırı beklenmediğine göre, bunun nedeni sadece savunma ile açıklanamaz.
Çin Seddi’nin yapımına Milattan Önce 220 yılında başlanmış ve 206 yılında tamamlanmıştır. Ancak Çin Seddi’nin bugün ki görünümü alması Ming Hanedanı döneminde 1368-1644 yılları arasında bugün ki görünümünü almıştır. Çin Seddi'nde, 200 metre yüksekliğinde gözetleme kulesinden fener kulesine, siperliklerden saray ve tapınaklara kadar yaşam alanları da yer alıyor. Günümüzde ziyaret edilen ve mevcudiyetini koruyan kısım ise 2500 kilometre uzunluğa sahiptir, setin bir bölümü zayıf ve pek de yüksek olmayan duvarlara sahiptir. İmparatorun amacı, buralarda düşmanı yavaşlatmaktı. Dolayısıyla seddin yalnızca tuğladan yapıldığı söylenemez.
Çin Seddi’nin yapımı oldukça uzun sürmesinden dolayı diğer eserlerden oldukça farklıdır ve 20’den fazla krallık döneminin sonunda tamamlanabilmiştir. Genel olarak duvarların üst kalınlığı 6 metre ve üst kalınlığı ise 7 metre uzunluğundadır. Yükseklik ise 4 ila 6 metre arasıdır. Çin Seddi'nin uzunluğuysa 21 bin 196 kilometredir. Çin Seddi'nin sonu deniz ile bitmektedir.
Çin Seddi üzerinde onarım yapan son hanedanlık Ming Hanedanlığıdır. Çin’in kuzey sınırına set yapma fikrini ise ilk defa Çin’in ilk imparatoru olan Çin Shi Huang tarafından dile getirilmiştir. Bu fikri ortaya atmasında en etkili durum ise iktidarı kaybetmekten çok korkuyor olmasıdır. Çin’in İlk Hükümdarı anlamına gelen Çin Shi Huang, ömrü boyunca imkansız sayılanı başarmak için oldukça ilginç emirlerde bulunmuştur. Bunlar arasında Çin Seddi ve ölümsüzlük arayışları da vardır.
Bazı yapılar, isimlerinde bulunan ülke veya şehirlerde yer almayabiliyor. Çin Seddi için durum aynı değil. Çin'in kuzeybatı boyunca ilerleyen, 21 bin kilometreden uzun bir savunma hattıdır.
Eski sanat eserlerinde yer almaktadır.
Ormanlık alan içerisindedir.
Gözlem kuleleri mevcuttur.
21 bin kilometreden uzundur.
Sonu denizde biter.