Sincan uygur özerk bölgesi'nde 'mesleki eğitim merkezi' olduğu öne sürülen kamplarda kalan uygur türklerinin çalıştırılmak için çin’in farklı bölgelerindeki fabrikalara yollanması düşünülüyor.
Sincan uygur özerk bölgesi'nde 'mesleki eğitim merkezi' olduğu öne sürülen kamplarda kalan uygur türklerinin çalıştırılmak için çin’in farklı bölgelerindeki fabrikalara yollanması düşünülüyor.
south china morning post (scmp) gazetesinde okurlarla paylaşılan haberde, uygur türklerinin fabrikalara gönderilme kararının kamplarda eğitimlerini bitiren on binlerce sayıda uygur türk için planlanan işe yerleştirme programının bir parçası olduğu ifade edildi.
ayrıca haberde, yeni tip coronavirüs salgınının ülke ekonomiye olumsuz etkisine karşın, ülkenin bu durumla hedefinin tartışmalı kamplardaki politikasının başarı olduğunu göstermek olduğu belirtildi.
bu çerçevede, çalıştırılmak üzere çin’in yüksek teknoloji üretim merkezi olan shenzhen şehrine 50 bin, shaoguan şehrine ise 30 binden fazla uygur türkünün yollanacağı belirtildi.
80 dinden fazla uygur türkü, zorla gönderildi
Avustralya stratejik politika enstitüsü, çin hükümetinin sincan'daki kamplardan 80.000 veya daha fazla uygur'u ülke genelindeki fabrikalara gönderdiğini söyledi.
düşünce kuruluşu, "uygurlar, teknoloji, giyim ve otomotiv sektörlerinde en az 83 tanınmış global markanın tedarik zincirinde bulunan fabrikalarda çalışıyor." dedi.
"çin'deki bazı fabrikalar, devlet destekli bir işgücü düzeni altında zorla çalıştırılan uygurları kullanıyor." bu markalar arasında "apple, bmw, gap, huawei, nike, samsung, sony ve volkswagen" yer alıyor.
sincan'daki gözaltı kamplarında tahmini olarak bir milyon müslüman etnik azınlık tutuluyor. ilk başta böyle bir kampın olduğunu inkâr eden çin daha sonra, bu kampları "öğrencilerin" dini aşırıcılık, terörizm ve ayrılıkçılıktan uzaklaştırmak amacıyla "mesleki eğitim merkezleri"nde mandarince öğrendiklerini söyledi.
İslam geleneklerinden uzaklaştırmaya çalışıyorlar
Sağcı gruplar çin'i uygurları zorla islam geleneklerinden uzaklaştırmaya ve onları çoğunluktaki han kültürüne entegre etmeye çalışmakla suçluyor. çin hükümeti ise resmi olarak, bazı sincan işçilerini yoksulluğun azaltılması adına diğer bölgelere aktardığını söylemişti.
diğer taraftan, işe yerleştirilen uygur türklerinin ibadet etmesine de yasak getirildiği kaydedildi.
1 milyon uygur türkü, kamplarda tutuluyor
Bu sözde "mesleki eğitim merkezleri"nde, birleşmiş milletler (bm) raporlarına göre en az 1 milyon uygur türkü zorla tutuluyor.
çin, bu kamplardan kaç tane olduğu konusunda bilgi vermeyi reddediyor.
birleşmiş milletler insan hakları konseyine üye 22 ülke, temmuz 2019 tarihinde, çin'in sincan uygur özerk bölgesi'ndeki uygur türkleri ve öteki azınlıklara yönelik tutumuna eleştiride bulunan ve toplu bir şekilde yapılan tutuklamalara bir son verilmesi talebini içeren mektubu imzalamıştı.
Birleşmiş milletler ve diğer uluslararası örgütler, kampların araştırılması için çağrılarda bulunmayı sürdürürken, çin şu ana dek kendi dilediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubunca kısmi olarak görülmesine müsaade etti.
çin, birleşmiş milletler yetkililerinin direkt olarak bilgi almak adına bu kampları serbest bir şekilde inceleme yapma isteğini ise reddediyor.