Çin ile Rusya’dan gözdağı: Uzak Doğu’da gerilimi artıran tatbikat

Çin ve Rusya bünyesindeki deniz ve hava kuvvetleri, Batı Pasifik ile Ohotsk Denizi’nde ortak askeri tatbikat yapacak. Askeri hareketliliğin artması bölgede gerilimin artmasına sebep olacak gibi görünüyor.

10.09.2024-09:33 - (Son Güncelleme: 10.09.2024-09:33) Çin ile Rusya’dan gözdağı: Uzak Doğu’da gerilimi artıran tatbikat

Uzak Doğu’da gerilimi artıran tatbikat. Çin Savunma Bakanlığı, Çin ve Rusya ordularının ortak tatbikat ve devriye faaliyetleri yürüttüğünü duyurdu. "Kuzey/Etkileşim-2024" adı verilen tatbikatın, iki ülke orduları arasındaki stratejik koordinasyonu derinleştirme ve güvenlik tehditlerine müşterek tepki verme kabiliyetini güçlendirme amacı taşıdığı belirtildi. 

Ayrıca Çin, Rusya'nın "Okyanus-2024" stratejik tatbikatına da katılacağını açıkladı. Tatbikatların tarihleri ise henüz paylaşılmadı.

Çin ile Rusya’dan gözdağı: Uzak Doğu’da gerilimi artıran tatbikat

Uzak Doğu’da gerilimi artıran tatbikat

Bu askeri hareketlilik, özellikle Çin ve Japonya arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor. Japonya, 26 Ağustos'ta Çin ordusuna ait bir askeri uçağın hava sahasına girdiğini ve bir Çin araştırma gemisinin kara sularına girdiğini rapor etmişti. Tokyo, bu ihlaller nedeniyle Çin'i diplomatik kanallardan protesto etmişti.

Bölgedeki bu gelişmeler, Doğu Çin Denizi'ndeki egemenlik ve güvenlik sorunlarını daha da ön plana çıkarıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal