Çin Başbakanı'ndan faiz düşürme sinyali ve iddialı büyüme hedefi

Çin 2022 yılında hedeflediği büyüme rakamını açıkladı. Piyasaların yüzde 5’lik beklentisinin de üzerine çıkarak yüzde 5,5 olarak belirlenen büyüme hedefi uzmanları şaşırttı. Ekonomistler, Çin’in böyle bir hedef verebilmelerinin altında faiz oranlarında gidilecek değişiklik olduğunu iddia ediyor.

07.03.2022-09:45 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-09:45) Çin Başbakanı'ndan faiz düşürme sinyali ve iddialı büyüme hedefi

Çin, içerisinde olduğumuz 2022 yılı için yüzde 5,5 seviyesinde bir büyüme hedeflediğini açıkladı. Bu oran, son 30 yıldan fazla bir süredir gelmeyen bir büyüme hedefine işaret etse de yüzde 4,8 IMF tahmininin ve yüzde 5 noktasındaki piyasa tahminlerinin bir hayli üzerinde duruyor.

Faiz oranları daha da düşecek

Uzmanların görüşlerine göre söz konusu bu iddialı tahmin, Çin’in altyapı harcamalarını artıracağına, faiz oranlarını giderek daha da düşüreceğine ve konut piyasasını tekrardan istikrara kavuşturmak için daha fazla adım atacağının sinyallerini veriyor. Çin Ulusal Halk Kongresi’nin açılışında konuşan Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkelerinin karşısında bulunan zorlukların her geçen gün arttığına işaret ederek; "Yurt içi ve yurt dışındaki durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirdiğimizde, ülkenin kalkınmasının karşı karşıya olduğu riskler ve zorlukların bu yıl önemli ölçüde arttığını görüyoruz. İşler zorlaştıkça, daha özgüvenli olmalıyız." ifadelerini kullandı. 

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin belirlediği hedeflere göre kamu harcamalarında yüzde 8,4 oranında artış öngörülüyor. Öte yandan bütçe açığının GSYH’ye (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) oranının ise yüzde 2,8’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

İhracat artışı düşük seyrediyor

Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre Ocak-Şubat döneminde dolar cinsi ithalatın yıllık yüzde 15,5, ihracat ise yüzde 16,3 oranında artış gösterdi. Aralık ayında yüzde 20,9 yükselen ihracat artışı hız keserken bu veriler, son gelişmelerle birlikte küresel talepte daha ılımlı bir tablo oluştuğuna işaret olarak yorumlandı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal