Fransızlar ile özdeşleşen, kruvasan aslında Avusturya mutfağına ait bir hamur işidir. Her öğün tüketilebilecek bir hamur işi olan kruvasan, genellikle kahve eşliğinde sabahları günün ilk öğünü olarak tüketilmektedir.
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket yaş maya (kuru maya da olur)
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tane oda sıcaklığında yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 ila 4, 5 su bardağı un
- Hamuru açmak için nişasta
- Hamurun aralarına sürmek için eritilmiş tereyağı
- Çikolata
Kruvasan için ilk olarak şeker, ılık su ve mayayı yoğurma kabına alarak mayanın aktif hale gelmesini sağlayın. Sonrasında ise sütü, sıvı yağı, yumurtayı ve tuzu da ilave ederek güzelce karıştırın. Unu azar azar ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Hamur kıvama geldikten sonra 5 ila 10 dakika daha yoğurmaya devam edin sonrasında ise 15 dakika üzerini nemli bez ile kapatarak dinlendirin.
Dinlenen hamuru 14 eşit parçaya bölerek bezeler haline getirin. İlk yedisini alarak tabak büyüklüğünde nişasta kullanarak açın. Her bir kata eritilmiş tereyağını sürüp üst üste koyun. En üst hamura yağ sürmeyin kenara alarak üzerlerini örtün ve kalan 7 beze içinde aynı işlemi tekrarlayın. İlk açtığınız 7’li yağlanmış hamuru alıp eliniz ile bastırarak kenarlarından çekiştirip açın ardından da açtığınız hamuru 12 eşit parçaya bölerek içlerine birer tatlı kaşığı çikolata sürün ve sarın. Yarım saat tepsi mayası için bekleyin. Yarım saat dolduktan sonra ise yumurta sarılarını sürerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarana kadar kruvasanları pişirin. Afiyet olsun!
Kruvasan yaparken nelere dikkat edilmeli?
- Hamur yoğururken kullanacağınız su ve süt el yakmayacak ılıklıkta olmalı.
- Tarifte kuru maya, yaş maya veya instant maya kullanabilirsiniz.
- Tarif için gereken tereyağını kısık ateşte yakmadan eritmelisiniz.
Çikolatalı kruvasan kaç kalori?
- 1 adet çikolatalı kruvasan yaklaşık olarak 237 kaloriye denk gelmektedir.
Kruvasanın geçmişi ile ilgili farklı rivayetler mevcuttur fakat en bilineni ve tarihçiler tarafından da anlatılan hikayesine göre; Osmanlı ordusu Viyana’yı kuşatırken şehri ele geçirmek için surlara top ateşi ile saldırmakla kalmıyor, surların altından da şehre doğru ilerleyen bir tünel kazmaya başlıyor. Osmanlı ordusunun geceleri gizlice kazdığı tünelin seslerini duyan Viyanalılar da var! Peki, bunlar kim mi? Gece çalışan fırıncılar…
Rivayete göre fırıncılar geceleri yerin altından sesler gelmeye başladığını fark edince hemen şehrin muhafızlarına haber veriyorlar ve gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı oluyorlar. Viyana’dan Osmanlı kuşatması kalktıktan sonra ise fırıncılar bu olayı anmak üzere daha önceleri kipferl isimli hamur işini Osmanlı sancağındaki hilalden esinlenip hilal şeklinde yapmaya başlıyorlar ve kruvasan, bilinen şeklini alıyor.
Peki, kruvasan Fransız mutfağı ile nasıl özdeşleştiriyor?
Fransa kruvasan ile 1770 yılında Avusturya Arşidüşesi Marie Theresa'nın kızı, Marie Antoinette'nin Fransız veliahtı ile evlenmesi ve saraya taşınması üzerine tanışıyor, zaman içerisinde kruvasan saray dışına çıkıyor ve Fransız halkının tükettiği bir hamur işi oluyor. Reçetesini Avusturya'dan şeklini ise Osmanlı'dan alan bu lezzet, işte böyle "meşhur bir Fransız lezzetine" dönüşüyor.