Çikolataya olan yaklaşımınızı değiştirecek, birbirinden tuhaf çikolatalar üstelik hepsi yenilebiliyor
İşte çikolataya bakış açınızı sorgulatacak, asla yemek istemeyeceğiniz çikolata modelleri...
Çikolatanın ana maddesi kakaodur. kakao ise ikiçenekliler sınıfında bulunmakta olup ebegümecigiller familyasındandır.
Doğal olarak yetiştiği yerler and dağları’nın alt bölgeleri ile amazon ve orinoco ırmakları’nın çevresidir. yağmur alan ve ılık iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. en büyük üreticisi % 40 ‘lık üretimi ile fildişi sahilleri’dir.
Theobroma cacao ağacının tohumları kakao çekirdekleridir. kakao tozu ve kakao yağı en önemli ve yararlı besinler arasında gelmektedir. kakao ağacı tohumlarının mayalanmasının ardından kurutulur.
Mayalama ve kurutma işleminin ardından acı tadı kaybolur. kurutulan tohumlar kavrulur ve un haline getirilerek yağı çıkarılır.
Yağı çıkarıldıktan sonra tekrar öğütme işlemi yapılır. bu öğütme işlemi sonucunda da kakao elde edilir. içeriğinde yağ, azot, lif ile yararlı mineraller bulunmaktadır.
Çikolatanın hammaddesi olan kakaonun içeriğinde yer alan flovanol beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktadır. bu da ilerleyen yaşlarda görülen bunama, bellek kaybının önüne geçmektedir. antioksidan özelliği ile tıpkı kahve gibi kanser hücrelerinin vücut içerisinde çoğalmasının ve yayılmasının büyük oranda önüne geçmektedir.
Damar hastalıklarının tedavisine ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır. kalp krizi riskini azaltmaktadır. böbrekleri ve kasları uyarıcı etkisi bulunmaktadır. ayrıca kakaonun sinirleri rahatlatarak mutluluk verdiği de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. çikolata içeriğinde bol miktarda yağ bulundurmaktadır.
Bu yağ bilinçli olarak ve belli bir düzeyde tüketilir ise vücuda pek çok katkı sağlamakla beraber aşırı tüketimi ise kilo alınmasına sebebiyet verebilmektedir. bu nedenle yararlarının yanı sıra olası kiloya da neden olabileceği nedeni ile aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır.
Aşırı şekilde çikolata tüketimi kilo almaya neden olabilir. özellikle fındık veya çam fıstığı içeren çikolataları aşırı şekilde tüketenler bu sorunla karşı karşıya kalabilirler. bu yüzden düzenli ama az miktarlarda tüketime özen gösterilmesi gerekir.
Çikolata içeriğinde hem kakao hem de süt bulunmaktadır. kakaonun damar rahatsızlıkları üzerindeki etkisi yapılan araştırmalar ile görülmüş olup hem kalp hem de damar sağlığının korunmasında etkilidir.
Damarları tıkayan olumsuzlukların önüne geçerek kan akışını düzenler. böylelikle kalbe giden damarların tıkanmasının önüne geçerken de kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Kötü kolesterol kalbe giden damarların çevresinde bir süre sonra damarların tıkanmasına sebep olan bir katman oluşturur. bu nedenle kalp krizi riski artar. kötü kolesterolün düşürülmesi bu nedenle büyük önem taşımaktadır. çikolata kötü kolesterolün düşürülerek iyi kolesterolün normal seviyesinde tutulmasını sağlar. bu da kalp krizi riskini büyük ölçüde azaltır.
Aşırı şekilde tüketilmesi her açıdan zararlıdır. eğer sürekli çikolata tüketme eyiliminiz artıyor ise artık çikolata bağımlısı olduğunu anlamanız gerekir ki bu sağlık açısından zararlıdır. bu durumda ya çikolata tüketimine uzun süre ara vermelisiniz ya da tüketimi minimuma indirmelisiniz. çikolatanın sinir sistemi üzerinde rahatlama sağladığı kesin bir tanıdır ama bu durum maalesef bağımlılığa neden olabilmektedir.