Yemek yapmanın ilk aşaması kullanılacak malzemelerin derinlemesine temizlenmesidir. Ancak bazı besinleri yıkamak sandığınız gibi iyi sonuçlara neden olmaya bilir. Yıkanmaması gereken besinlerin başında yer alan tavuk hakkında, tavuk nasıl temizlenmeli? Tavuk tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Sorularını sizler için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…
Çiğ tavuğu yıkamak temizlik için bir gereklilik gibi gelebilir. Çiğ tavuğu yıkıyor musun? Cevabınız evet ise o vakit bu yazımızı okuyun.
Tavuğu pişirmeden evvel nereye ve kimin dokunduğu belli değil fikri ile yıkayıp temizlemek dileyebilirsiniz. Fakat inanın yıkanmamış tavuk, yıkanmış tavuktan oldukça daha iyidir.
Çiğ tavuğun suyun altından geçirilmesi ve yıkanması etin üstündeki bazı bakterilerin temizlenmesine yarayabilir fakat bu bakteriler ellerinize, kıyafetlerinize, mutfak lavabo ve tezgahına geçer. Özellikle lavaboda akan suyun altında bakterilerin gidere gideceğini düşünüyor olabilirsiniz fakat sıçrayan sularla aslında her yöne dağılabilir. Uzmanlar, tavuğun pişirilmeden evvel yıkanmasının hiç güvenli bir eylem olmadığını ifade ediyorlar. Aynı yöntem et için de geçerli. Yine uzmanların tavuk ve etteki bakterilerin güvenli bir biçimde yok edilmesi için tek tavsiyesi pişirilmesi…
Gıda zehirlenmelerinin en sık görüldüğü besinlerin başında yer alan tavuk hakkında, dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, en sık yapılan hatanın çiğ tavuğu yıkamak olduğunu belirtti.
-Alınan paketli gıdaların ilk olarak kullanım tarihine bakılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Artık, tavuk etinin satın alındığı süre içinde en kısa zamanda tüketilmesi gerektiğini belirterek, dikkat edilmesi gerekenleri sınırladı.
-Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir.
-Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan tüketicilere ulaştırılmalı, etiketinde belirtilen süreler içerisinde tüketilmelidir.
-Tavuk eti ya satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli ya da soğuk zincir bozulmadan muhafaza edilmelidir.
-Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.
-Tavuk etinin pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır.
-Çiğ tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır. Tavuk eti iyi piştiği takdirde tüm zararlı mikroorganizmalar yok olacaktır.
-Tavuk etinin yıkanmasına gerek yoktur. Tavuğun doğal olarak mikroorganizma yükü yüksektir. Tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır.
-Özellikle, etin en zor pişen iç kısımlarında kanlı ya da kırmızı bir bölüm kalmamasına dikkat edilmelidir.
-Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir.
-Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır.
-Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83´lük bölümünü karşılamış olmaktadır.