Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Tadıyla 7'den 70'e herkesin sevdiği bir lezzet olan çiğ köfte tarifini sizin için derledik. Çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte nasıl yoğurulur? İşte detaylar...

22.06.2020-12:09 - (Son Güncelleme: 18.02.2022-15:53)

Çiğ köfte bulgurun, isotun, kıyılmış etin, salçanın, maydanozun ve çeşitli baharatların yoğurularak karıştırılmasıyla hazırlanan yöresel bir yiyecektir. Sizler için etsiz çiğ köftenin tarifini derledik. İşte püf noktalarıyla etsiz çiğ köfte... 

Çiğ köfte için gerekli olan malzemeler:

- 1,5 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur

- 1 su bardağı sıcak su

- 2 tatlı kaşığı tuz

- 2 yemek kaşığı isot

- 1 adet küçük boy soğan

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 1 yemek kaşığı yoğurt

- 2 yemek kaşığı nar ekşisi

- 2 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 adet limonun suyu


ÇİĞ KÖFTENİN PÜF NOKTALARI

Çiğ köfte için ilk olarak yayvan bir karıştırma kabı içerisine 1,5 su bardağı esmer bulguru koyun. Bulguru seçerken çiğ köftelik esmer bulgur olmasına özen gösterin. Bulgurun üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave ederek üzerini kapatın bu şekilde 15 dakika ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Şişen bulgurun üzerine 2 yemek kaşığı isot ve 2 tatlı kaşığı tuz ilave edin. İsot ve tuz,  isotun rengi iyice bulgura geçene kadar karıştırılır. 1 adet küçük boy soğan çok küçük parçalar halinde doğranarak avuç içinde çok baskı uygulamadan suyu sıkılır ve bulgura eklenir. Yaklaşık olarak 5 dakika soğanlar bulgura iyice yedirilinceye dek yoğrulur. 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 adet limonun suyu, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, bulgura eklenir. Bütün malzemeler yaklaşık olarak 15 dakika süresince birbirleriyle harmanlanana dek yoğrulur.

İyi görünüm sunan bir çiğ köfte elde edebilmek için bir eldiven giyin, su veya çok az miktarda yağ ile eldivenin avuç içini yağlayın. Avuç içinize iri ceviz büyüklüğünde parçalar alarak parmaklarınız ile çiğ köfteye bastırın. Afiyet olsun.

ÇİĞ KÖFTE NERENİN?

Çiğ köfte Şanlıurfa ve Adıyaman dışında; Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elâzığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal