Çiftlik Bank davasında yargılanan, sistemin başındaki isim olan Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın tutukluluk durumunun devamında karar kılındı. Duruşmadaki savunmasında “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, “Müştekiler, ana para iadelerini kolaylıkla alacakken yaptıkları şikayet yüzünden şirkete el konulunca paralarını alamamışlardır. Asla insanları kandırmak, onlara zarar vermek gibi bir düşüncem olmadı” ifadesiyle adeta müştekileri suç attı.
Çiftlik Bank olayıyla tanına tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın 3 ayrı dava kapsamında yargılanması sürüyor. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılım sağlarken tutuksuz sanıklar Niyazi Karakoç ve Cafer Çolak ile sanık avukatları salonda yer aldı.
Şikayetçi oldukları için paralarını alamadılar
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Mehmet Aydın, “Müştekilerin tamamı hissedarı olduğum şirketle ticari bir sözleşme yapmıştır. Kayyum atanana kadar ödemeler yapılmıştır. Kayyum atandıktan sonra 90 iş günü içerisinde müştekilere parası iade edilecekken şirkete el konulduğu için ödeme yapılamamıştır. Medyanın kışkırtmasıyla müştekiler yaptıkları şikayet yüzünden şirkete el konulunca ana para iadelerini kolaylıkla alacakken paralarını da alamamışlardır” ifadelerini kullandı.
Asla insanları kandırmak gibi bir düşüncem olmadı
Aydın yaptığı savunmasının ilerleyen cümlelerinde, “Şirketin içini boşalttığım tamamen medyanın kışkırtmasıdır. Şirketin mal varlığı değerleri sürekli artış göstermiştir. Asla insanları kandırmak, onlara zarar vermek gibi bir düşüncem olmadı” diyerek suçsuz olduğunu ve tahliyesini istediğini söyledi. Tutuklu sanık Fatih Aydın da, “Benim dosyadaki müşteki ve tanıklarla ticari veya sosyal herhangi bir bağlantım olmadı. Diğer sanıklara da sorduğumuzda benim şirketle üst düzey bir yönetici olmadığım beyan edilmiştir. Bu nedenlerle tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Eylemleri dolandırıcılık faaliyeti değil, ticari faaliyettir
Mehmet Aydın'ın avukatı olan Mehmet Keske, “Müvekkilimizin eylemleri dolandırıcılık faaliyeti değil, ticari bir faaliyettir. Mahkemenin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu neticede müvekkilimizin suçsuz olduğu ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu. Firari sanık Cengiz Samur'un avukatı Behlül Kıroğlu ise söz aldıktan sonra, müvekkilinin Amerika'da yaşadığını belirtti. İstinabe aracılığıyla beyanın alınmasını istedi.
Firari sanık dinlenecek
Ara kararını paylaşan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mehmet Aydın ve abisi Fatih Aydın'ın tutukluluk durumlarının devam edeceğini açıkladı. Cengiz Samur'un avukatının isteğiyle birlikte, Samur'un istinabe yoluyla dinlenilmesi uygun bulundu. Şirketlerin el konulduğunda hali hazırda olan borç alacak ve menkul varlığının tespitinde istenen bilirkişi raporunun düzenlenmesinin beklenilmesine hükmeden mahkeme, söz konusu duruşmayı bir sonraki tarihe erteledi.
Ne Olmuştu
Çiftlik Bank'a dair açılan 3 farklı davada, sistemin kurucusu Mehmet Aydın ile ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında yer aldığı 20 sanığın, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık", "ticari şirketlerin faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık", “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 25 bin 39 yıldan 83 bin 446 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması talep ediliyor.